Върни се горе

Д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, в интервю за вестник „Стандарт”

Плащаме 100% базовата терапия, въвеждаме е-търгове за лекарства. Клиничните пътеки ще се ревизират на 3 месеца, при преразход намаляваме парите, казва д-р Бойко Пенков. Ще стигнат ли парите на болниците през 2015 г.? Как ще ревизират цените на клиничните пътеки? Кога се ще въведат бонуси за качествено лечение? И вижда ли се краят на сагата със скъпите лекарства?

- Д-р Пенков, докъде стигна изработването на методика за работата на НЗОК с болниците тази година?

- Разговорите с лекарския съюз започнаха, през цялото време говорим, че искаме предвидимост, устойчивост на разходите, очаквам да видя какви прагове са заложили за болниците на годишна база, какъв ще бъде резервът за спешност. Но идеята тази година е да кажем това са парите, моля, планирайте си нещата в тези рамки.

- Това означава да разпределите 90% от касовото изпълнение за 2014 г. и да оставите 10% резерв, така ли?

- Да, десетте процента ще останат за спешност.

- Това ще доведе до листи на чакащите пред някои болници, ще има ли правила за тях?

- Всяка болница има създадени такива правила, това е задължително условие и дори се проверява от комисията по акредитация. Според мен ще трябва само да се залепят на видимо място и да се качат в интернет-страницата на болниците.

- Не се ли опасявате, че хората, които са си платили за лечението, може да осъдят касата да им върне парите?- Няма законово основание постфактум пациентът да си търси парите от касата, но чрез съда може.

- Ще има ли намаляване на цените на клиничните пътеки при надвишаване на лимитите?

- Да, това правило съществува отдавна при зъболекарите. В момента, в който тази година се нарушат параметрите на бюджета, ще има намаление и при болниците.

- На колко време ще се прави ревизия на бюджета и ще се намалят цени?

- На тримесечие, като мониторинг ще има дори всяка седмица.

- На какъв принцип ще е намалението?

- Само за клиничните пътеки, където има преразход, но за всички болници.- Колко нови договорни партньори очаквате за болнична помощ?

- Мисля, че са не повече от 8, но има много лечебни заведения с разрешения за нови дейности, например видинската болница получи за кардиология, "Софиямед" за онкохематология, тъй като тази на Св. Анна отиде там и т.н.

- Проблем ли са новите договорни партньори за Касата и трябва ли да има кардинално решение?

- Искаме да дадем инструмент в ръцете на НЗОК , така че тя да стане активен закупчик на услуги, а не пасивен платец. В момента касата не гарантира, че е сключила договор с качествени болници, затова сега искаме да й дадем право да оценява качеството, да проверява удовлетвореността на пациентите и да има право да прекратява договори. Преди в клиничните пътеки имаше критерии за качество, кога и как може да бъде изписан човек. Очакваме тази година критериите да са готови и да се върнат отново в НРД.- Какво следва после, проверки...?

- Да, следват планови и случайни проверки, на базата, на които ще има наказания, но и поощрения. Това е идеята за джипитата, на които искаме да дадем бонуси за качествена работа. Например, ако са ми поддържали кръвното в граници това означава, че няма да има усложнения, ще живея повече, защо тогава да не покажем добрите практики.

- Ще има ли възможност касата и да избира с кого да сключва договори?

- Това е следващата крачка, идеята ни е да се появяват лечебни заведения само там, където са нужни, както и да променим акредитацията, която ще стане задължителна. Промените ще залегнат в Закона за лечебните заведения, който предстои да ревизираме.- Бонусите за джипитата кой и кога ще дава?

- Те ще се дават от МЗ в края на годината, а парите ще са от нашия бюджет.- А за специалистите и болниците подобна мярка няма ли да има?

- Тази година не, но предвиждаме за по-нататък. Моето предложение за догодина ще е да се увеличи капитацията за джипитата, които са си вършили добре работата, на 1,20 лв. Може подобен механизъм да се въведе и за останалите договорни партньори. Ако болницата честно и почтено си върши работата, защо да не е с по-високи цени на пътеките? Сега само някои тарикати получават повече пари.

- Някои болници миналата година са с прекалено голям ръст в приходите, това нормално ли е?- Голям ръст имаха няколко нови частни болници, в което има логика, защото запълват капацитета си. Това бяха предимно онкоболници като "Надежда", "Сердика", дори общинския онкодиспансер в Пловдив, който средно при 12 000 случая годишно беше отишъл на 18 000. Не ми се иска да вярвам, че правят нещо незаконно.

- Да очакваме ли промяна в пакета на Касата?

- В последните години към Наредба 40 (б. ред. НЗОК ) бяха прилепяни за финансиране най-различни неща, включително онкологията, а защо, никой не може да каже. Затова трябва ревизия. Това е трудно и ще стане готово към юни. Има клинични пътеки с 1-2 случаи на година, те явно са кухи и не трябва да съществуват. Трябва да се види и кои дейности може да се извадят в извън-болничната помощ.

- Има ли вероятност да намалите пакета на касата в болничната помощ като извадите от него цели диагнози, за които тя сега плаща?

- Не само кухите пътеки ще се махнат. Идеята е услугите по лечението на основните заболявания да се плащат веднага и напълно, но има и друг тип заболявания като една обикновена херния, чието лечение не е спешно, то може да се отложи. Идеята е, ако се правят 10 000 хернии годишно у нас, а тази има пари за 8000, да договорим толкова и тези 2000 души да изчакат 2 месеца. При ограничен ресурс трябва да има приоритизация. Никой обаче не ограничава застрахователите да си направят и остойностят пакет и да го плащат, както искат.

- Това пренареждане на ресурсите ще даде ли възможност за по-добро финансиране и качествено лечение на основните заболявания?

- Да, ние искаме да направим и друго - в позитивния списък да няма наредени молекули и цени срещу тях, които касата плаща, а заболявания, срещу които има наредени лекарства, които се плащат до стойността на най-евтиното в групата, което е подходящо за лечение.

- Тоест искате да въведете безплатна базова терапия по диагнози, а за останалото ще се доплаща?

- Да. Дори направихме някои анализи и видяхме, че сега има аномалии. За да има безплатно лекарство за едно заболяване, на пациента се слага друга диагноза, където въпросният медикамент е напълно платен. Тепърва ще правим анализ как ще се отрази промяната на разходите, но според нас те някъде може да се увеличат, а другаде да намалеят.

- В болниците същият принцип ли ще важи или само при лекарствата за домашно лечение?

- Принципът ще е еднакъв навсякъде, а за болниците имаме и друга идея. Там искаме да се въведе електронен търг, такъв има в Италия от 4 г. и 80% от доставките се правят така. Разходите са паднали с 18%, което е значимо. При тази система всеки обявява публично цените, на които ще доставя даден медикамент и получава съобщение винаги, когато дадена болница търси нещо. Печели този, който е с най-ниската цена. Въвеждането на тази система зависи от нормативни промени, които очакваме да се направят.

- Отстъпките, които ще въведете с промените на ЗЗО, с какъв характер ще бъдат - задължителен или пожелателен?

- Задължителен, но ще са под различна форма. До момента много активно действа комисията по цени и успява да изрови най-ниските стойности в другите страни, които да се регистрират и тук. Затова фирмите няма как да намалят официално повече цените си тук, но ще подпишем рамково споразумение с тях и касата за устойчивост и предвидимост на разходите. Идеята е да се знае колко са възможните разходи за лекарства на касата за тази година и всичко над тях да е за сметка на фирмата. Някои страни са възприели и механизма на обратно плащане, при което фирмите връщат пари, ако са надхвърлили възможния бюджет на НЗОК за лекарства. Друг механизъм за контрол на разходите е фирмите да поемат разходите за пациентите над определения лимит.

- Кога ще се подпише рамковото споразумение?

- В момента работим, но зависи и от това фирмите да получат разрешение от централите си.- Има много голяма разлика в цените, които плащат болниците за едни и същи лекарства, това ще се промени ли?

- Това е феномен, който не можем да разберем защо се получава. Самите фирми не знаят, нямат обяснение как дават една цена, а някой търговец я сваля толкова много. Едно от обясненията е, че се прави някаква спекула с количествата, които дават безвъзмездно като помощ за пациентите. Затова сме предвидили електронната платформа, където всичко ще е видимо.

- Имате ли наблюдение какво се случва с паралелния износ у нас, официално е много нисък, но реално?

- През месец май 2014 г. са издадени две заповеди за отказ за извършване на износ, останалото е криминална дейност.

- Тя не е ли много голяма?

- Чувам различни оценки, но ние нямаме право да разследваме подобна дейност. Миналата година се направиха проверки с ДАНС и прокуратурата и се откриха фалшиви складове.

- Вторият пакет мерки за промени има ли идея в каква посока ще бъде, например предвиждате ли демонополизация на НЗОК ?

- В условия на криза разпиляването на ресурса на много места няма да бъде удачно, най-малкото ще се вдигнат административните разходи със създаването на 20 каси.

Сподели в: