Върни се горе

Сега започва разговорът с Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Наистина ли се чувствате като тежката артилерия на ГЕРБ?

Ами, вие знаете вероятно, че премиерът заяви, че ще извади човек от тежката артилерия на ГЕРБ, когато беше изправен пред избора дали да сменя третия здравен министър. Тоест...

Така, но вие как се чувствате?

Ами, да, аз се чувствам много подкрепена от политическа партия ГЕРБ, подкрепена от колегите от парламента и от правителството. Действително чувствам се, че имам сили с тяхната подкрепа да успея в срока на мандата, който остава, да променя системата.

Имате ли аргументи срещу това, че не сте човек от гилдията, че не познавате достатъчно добре болниците, че не сте позната в тези среди. Те бяха аргументи срещу някои други министри.

Ами, напротив, не мисля, че не съм човек от гилдията, че е голям проблем. Напротив, мисля, че погледът на един човек извън гилдията, извън лекарската професия е по-скоро плюс, отколкото минус.

Не ви ли е страх от провал, госпожо Атанасова? Ако се окаже, че тежката артилерия на ГЕРБ се проваля? Имате ли такъв страх?

Разбира се. Всеки, който заема такъв пост, си дава сметка, че това е временно явление, тоест единствено разчитам на екипа си, разчитам на подкрепата на колегите си. И ако има повод да бъда сменена, разбира се, че ще го приема.

Ама, имате ли такава готовност, имате ли такава нагласа, че може и вие да сте поредният изгорял човек.

Всеки, който сяда на този пост, трябва да е готов да бъде сменен рано или късно, ако не се справи.

Не е ли пораженческа тая психика, защото в крайна сметка ние очакваме реформа.

Не, напротив.

Всъщност да ви кажа аз какво очаквам. Аз не очаквам реформа, защото министър Дянков го заяви тук, в студиото на "На четири очи", че реформа в здравеопазването няма да има този мандат, това е повече от ясно. В такъв случай вие за какво сте министър - за да доизбутате мандата, да замените министър Константинов, да туширате напрежението.

Сега, хайде за започнем първо с напрежението. Напрежение в системата през 2011 няма. И това се дължи на ритмичното финансиране на тази система. Напрежението възниква тогава, когато няма достатъчно финансови средства. През 2010 такъв беше моментът, сещате се, че и Българският лекарски съюз обяви стачна готовност. Имаше едни споразумения между правителството и лекарския и зъболекарския съюз и така нататък. Тоест напрежение относно финансирането на системата в момента няма.

А защо чувам, че има онкоболни, които имат проблем с лекарствата, че се чупи един стар апарат за лъчетерапия в онкологията в София, която покрива такъв огромен ресор.

Ами да. Апаратурата понякога се разваля...

Но тя е много стара.

...но вече там проблемът е решен. С доцент Валерианова съм говорила по този повод. Има предприети конкретни ремонтни дейности. Тоест съвсем скоро ще бъде отново работеща и ще могат пациентите да я ползват.

А да се купи нов? Има ли такъв шанс, защото...

Знаете...

...то е периодично. Аз имам чувството, че през няколко месеца...

Така е.

...поставям тази тема, за счупения апарат за лъчетерапия.

Знаете, предполагам, че в момента вървят търгове, обществени поръчки по средносрочната рамкова програма, средства от Европейския съюз чрез министерството на регионалното развитие, по които всички лечебни заведения, голяма част от тях държавни, както и онкологията, софийската, за която вие говорихте, специализираната болница, са бенефициент, именно за нова апаратура и строително-ремонтни дейности. Другата седмица се отварят офертите. Така че нова апаратура ще има.

Стискам палци това да се случи много, защото очевидно се оказва, че е някаква епидемия тази болест, ракът.

Но по-важното е, че се реагира навреме и всички пациенти могат да се лекуват в другите болници в София, които имат такива условия.

Добре. Понеже има страшно много въпроси към вас, ще започна направо с конкретните. Няма да питам за реформа, защото аз ви казах - няма да очаквам. Да почнем с конкретните теми. Сега, вие видяхте, "Нова телевизия" изнесе едни данни в педиатрията в София как се слагат на бебета фалшиви диагнози. Даже това, че се плаща на ръка, не ме притеснява. Изобщо представяте ли си за какво говорим. Това е не нарушение на лекарската етика - то е на човешкия морал нарушение. Да поставяш един родител пред опасността, че детето ти завинаги ще има тежка болест, тежък проблем и така нататък. Как ще реагирате?

Аз се включих във вашия ефир още сутринта, като обявих, че ще направя веднага проверка. Инспекторатът в момента проверява детската болница и очаквам в рамките на една седмица да имам достатъчно данни, за да се произнеса за евентуална дисциплинарна отговорност.

Сериозно ли проверява инспекторатът?

Абсолютно сериозно...

Истински ли проверява?

Абсолютно...

Разговаря ли с пациенти освен с лекари...

Да, да...

...защото за мен това е важното - пациентите да казват...

За мен също. И използвам вашия ефир да ги призова да се обаждат на нашата гореща телефонна линия в Министерство на здравеопазването, където има хора, които ще поемат техните сигнали.

...има горещ телефон на сайта. Ако някой има оплаквания от такива безобразия като фалшиви диагнози, фалшиви операции, това наистина трябва да бъде по някакъв начин санкционирано, и то много според мен сериозно.

Безспорно въпросната...

Минава всякаква граница.

...лекарка, която вашите екипи отразиха, вече не е на работа, уволнена е дисциплинарно. Аз имах същия ден разговор с д-р Якимова, която е директор на болницата, да продължат проверките, защото и от вашия репортаж стана ясно, че това е една порочна схема, в която са и старшата сестра, която снабдява с лекарства с изтекъл срок, и хора от регистратурата, и хора от касата. Тоест не се касае само просто за този случай, който вие отразихте.

Това е добре, че сте по пътя на голямата мрежа. Още един репортаж, още една тема, която постави нашата телевизия тази седмица, това е за лошите условия на детското, на детската реанимация в "Пирогов". Обсъждахме с колегите тази тема и моята редакторка Мира се сети, че преди четири - пет години правихме подобен репортаж. Извади кадри, които съвпадат с тези. Това е също много сериозен проблем. Аз не съм сигурна дали това не е част от доразболяването на децата.

Да, проблемът с материалната база не е в само в болница "Пирогов". Аз мога да кажа, че с проф. Раденовски направих разговор веднага след вашия репортаж. Оказа се, че в периода 2010 - 2012 са отпуснати около 3 милиона за капиталови разходи на "Пирогов" от Министерство на здравеопазването. Сега, разбира се, исканията бяха за 7 милиона за пълен ремонт на цялата сграда с детските отделения, но мога да кажа, че вече са ремонтирани отделението по детска урология и отделението по детска неврохирургия. Тоест с малки стъпки се правят промени, така че материалната база да е доста по-добра.

Нещо ще направите ли специално...

Заявявам от вашия ефир, че 7 милиона държавата не може на този етап да отдели. Но и днес с проф. Раденовски говорихме, предвидени са в капиталовите разходи за тази година около 500 хиляди. Той разбра проблемите какви са, че не са само в "Пирогов", и с общи усилия мисля, че ще се справим, така че да бъде ремонтирана детската клиника.

Аз наистина знам, че не са само в "Пирогов", но понякога си мисля, не знам дали споделяте моята гледна точка, че има болници не заради самите болница, а заради това, че поемат целия поток от цялата страна като болница "Пирогов" например...

Да.

...наистина трябва да има някакво по-специално отношение. Аз никого не познавам оттам, така че това не е лобиране, но просто като гражданин, като човек, който, когато има проблеми, когато той е спешен, първото нещо, което ми хрумва, е да отида в "Пирогов". И си мисля, че наистина това, че и в другите болници е зле, не е оправдание "Пирогов" да е зле. Всички, които имат проблем, виждате, и от провинцията, хора, с които не могат да се справят, отдалеч катастрофи карат хората в...

Това е безспорно...

...просто е номер едно приоритет според мен.

...там работят около 2500 лекари, всъщност около 2500 човека персонал, 500 лекари и 1400 сестри. Тоест има достатъчно човешки потенциал, който да може адекватно да се справя и да оказва спешна медицинска помощ.

Слава богу, да.

Наистина проблемът е в материалната база, но искам да кажа, че болница "Пирогов" получава около 4 милиона на месец средства както от касата, така и от министерството. И с проф. Раденовски днес говорихме, че биха могли да заделят и те средства, и държавата малко да помогне, така че поетапно да започнат тези ремонти, които вие отразихте, че има наистина много спешна нужда.

Наистина спешни ремонти. Наистина си мисля, че трябва всичко възможно да се направи тази болница да бъде наистина в най-добро състояние не заради самата болница, а заради пациентите, които идват от...Едва ли има друга болница, където се стичат така от цялата страна най-тежките случаи. Но както и да е, наистина надявам се да имате предвид...

Да, ще се реагира...

...това. Сега, още една тема, която беше тази и миналата седмица актуална. Това са домовете, където се отглеждат болни дечица. Вие открихте един дом в Плевен, от който се ужасихте.

Да.

Видях вашата реакция. Днес обаче, така, донесоха едно писмо от Българския хелзинкски комитет, в който...2011 година още са сигнализирали, сигнализирали са вашето министерство, сигнализирали са Агенцията за закрила на детето, дори прокуратурата са сигнализирали за този проблем. Защо така се затлачват нещата? Трябваше вие да станете министър, да отидете, да откриете нещо, за което вече има сигнал?

Ами, аз също получих от друга неправителствена организация сигнал, а междувременно бях запозната и с един доклад на Агенцията за закрила на детето и затова реагирах, и отидох на място, защото това, което прочетох, ме ужаси - и за децата, които тежат по 10 и по 16 килограма, и за условията, т.е. на хранене, че са хранени със смесване на храната - първо, второ и трето, и исках да видя с очите си дали това е вярно.

Не са преувеличени сигналите, нали?

Не са преувеличени сигналите. Съжалявам, че всички останали институции, на които е било сигнализирано, са закъснели със своята реакция.

2011-а още за този дом.

Съжалявам наистина, но мисля, че нещата сега ще се променят. Знаете, и политиката на правителството е в посока на закриване на тези институции, извеждането на децата в една нормална семейна среда, приемни семейства, защитени жилища. И това предстои да се случи, пак по проект на Министерство на здравеопазването ще го реализираме, надявам се до края на този мандат да е факт.

Една тема друга, която е актуална в последните месеци. Много ми е любопитна вашата гледна точка, защото, ако човек влезе в няколко аптеки в София и разговаря с аптекарите, ще разбере, че нещата не са чак толкова сложни, но се оказва, че са. Намаление цената на лекарствата. Ще го усетим ли ние като граждани?

Като потребители.

Като потребители...реално с колко, как?

Да, знаете, че и това е горещата тема още от управлението на д-р Константинов.

Аз мисля, че и от много преди това е гореща тема...

Безспорно.

...и ще ви кажа защо, но да чуя вашата гледна точка.

И аз, когато встъпих на поста министър на здравеопазването, обявих, че това ще е един от приоритетите ми. Вече е факт приетата от надзорния съвет на касата наредба 10, която регламентира именно отстъпките в цените на лекарствата. Имаше един спор преди време между Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването кой е отговорен, кой не е написал текстове в наредбата, които трябва да позволят на касата да договаря отстъпки. Е, това вече е факт. Вчера надзорният съвет на касата е гласувал наредба 10, т.е. предстои министърът на здравеопазването да я обнародва на сайта на министерството, съгласно Закона за нормативните актове в 14-дневния срок да се получат всички становища на заинтересованите страни, след това да я обнародвам и...

Така че ще има ефект.

Ще има ефект, но ефектът вече е налице, защото по наредба 40 касата също договаря отстъпки, договорени са достатъчно според д-р Цеков, говорих вчера с него. Смятам, че трябва на първо място публично и прозрачно да се харчат средствата, публичните, и на това ще заложим...

Ще ви кажа защо. Когато се вихреше този скандал, влязох в кварталната аптека, където аптекарката ми каза следното нещо - знаеш ли как се точат държавни пари? Казвам, ами, не знам, защото не точа. Показа ми три лекарства, няма да ги споменавам, разбира се, сега, ако искате след това ще ви ги кажа, не ги запомних, но знам за какво са. Става въпрос за едно много масово заболяване. Лекарствата са на чужди фирми, не са български производители, поемат се сто процента от касата, пациентът нищо не плаща. Те струват около 100 лева всяко и за десет години не е паднала една стотинка цената им, казва аптекарката. Няма такова лекарство, казва тя, в света, на други лекарства след година, след две падат, а тези, на които касата плаща сто процента и са много скъпи, и е на масово заболяване, десет години аз го продавам, т.е. ...да, аз го продавам на практика на държавата...

На една и съща цена.

Наистина ще ви кажа за тези неща, защото да не се съсредоточаваме само върху един проблем. Очевидно има други проблеми, които също са много сериозни...

Непременно.

...и това е нещо, което просто, в която и да било аптека може да влезете и да ги видите.

Непременно искам да проверя точно за кои лекарствени средства става въпрос...

Ще ви кажа за коя болест, ако трябва...не ги запомних, ще ви ги изпратя на имейла.

Но само искам да поясня - комисията по цени и реинбурсиране регистрира цена на лекарствените продукти и определя реимбурсната стойност, която касата плаща. Тази комисия е задължена да проверява служебно или чрез декларация от самите фирми цените. Дали това не се случва...Аз имам сигнали и от...

И се случва нарочно според мен.

Да, и от други места, че много се бави процесът на тази служебна проверка и че фирмите също пропускат да декларират, някои от тях, намаляването в цените в други държави, защото както знаете ние сме референтна на други държави страна, тоест, ако някъде в рамките на Европейския съюз падне цената, тя трябва да бъде отразена веднага при нас, тази комисия да направи проверка и да обяви на Националната здравноосигурителната каса на каква стойност трябва да бъдат заплатени лекарствените продукти.

Надявам се да го направите, защото наистина тази аптекарка ми показа как наистина може да се случват тези неща, ако има воля, защото няма никаква логика 10 години на една и съща цена едно вносно лекарство да се продава у нас. Ще ви дам...

Непременно ще го проверя.

Така. Бягат ли лекарите?

Да.

Какво ще направите?

Бягат ни лекарите по две причини: едната е финансирането и другата е специализацията и... продължаващото обучение, липсващата по-скоро на такива. В момента се подготвя наредба 34,тоест вече е готова, но очаквам...

Какво съдържа тя, номера й няма никакво значение.

Това е наредбата за специализация на лекарите. Много години бяха пропуснати, като бяха обявени за нулеви и младите лекари нямаха шанс да специализират и да работят тук, в България. Промените са в няколко посоки, а някои ги определят като връщане на стари модели. Има предложения да се върне начинът на специализация, който е бил около 1995 година мисля, тоест, където работиш, там да трупаш трудовия си стаж и да посещаваш база за специализация за определен период от време. Бих искала да кажа, че за лекарите от спешна помощ, тъй като това е един от секторите...

Увеличавате ли парите твърдо?

Да, от 1 юни твърдо.

Колко - 2.20?

Не, мисля че ще бъде между 15 и 20 процента, защото знаете, че аз единствено мога да взема от капиталовите разходи на министерството средства, които чрез вътрешен трансфер да пренасоча в перо заплати за спешна помощ, тоест това са възможностите в момента в рамките на този бюджет, и аз ще го направя. Ще бъдат увеличени заплатите на лекарите в спешна помощ от 1 юни.

Това е добре. Дано е поне с 20 процента, защото тези хора пък какъв страх берат, докато влязат на адрес, не се знае в каква къща, какво...Те дори и психически според мен са много по-изтощени от другите, но както и да е.

Безспорно това е следващият проблем, но наредбата за специализацията ще даде възможност на лекарите от спешна помощ да специализират всички възможни специалности, а не само спешна медицина, тоест това е още една стъпка да задържим младите лекари дори и в спешна помощ въпреки тежките условия на труд, въпреки това, че не знаят на кой адрес отиват и какво ги чака там. Знаете сигурно, че се предвиждат в момента промени в Наказателния кодекс, тоест защитата, която също съм обявила като приоритет на лекарите, ще бъде включена като особени длъжностни лица, които се ползват с право на особена защита и закрила от държавата.

Добре. В ролята на добрия Дядо Коледа се явявате след всичките проблеми, но, знаете ли, от друга страна пък лекарите казват защо ни лишават от...вие понеже сте категоричен противник, имам предвид на избора на екип, те казват какъв е моят мотив аз искам да съм най-добър, да съм с най-добро име, да ме предпочитат, ако аз ще съм този лекар, който ще си стои и като съм на смяна ще си поема пациента, като не съм на смяна няма да го поема пациента, те парите пак ще си вървят под масата. Убедени ли сте, че в избора на екип се крие голяма корупция, а не само...а че няма нещо положително?

Аз първо искам да подчертая, че съм противник на настоящата наредба за достъп до медицинска помощ и смятам, че тя е незаконосъобразна, така както смята и омбудсманът. Тоест няма законово основание допълнително да се искат пари от пациента и да се избира екип, но не съм против пациента да има реален избор на определен лекар...

Аз щях да ви попитам - аз, ако искам да родя при един конкретен лекар, или да ме оперира един конкретен лекар?

...когото той да може да извика през нощта, когато не е на работа, и да му заплати за този труд, но съм категорично против някой да бъде накаран...стоящ в коридора пациент да избира екип, за да бъде лекуван. Затова...

Но няма да лишите пациентите от възможността да си изберат лекар, както няма да лишите този лекар, който ще бъде вдигнат през нощта, да получи някакъв допълнителен материален стимул.

Да. В момента търсим механизми, а именно чрез доброволните здравноосигурителни фондове да може тази услуга да се извършва и да няма никакви парични потоци между лекар и пациент. Тоест доброволните здравноосигурителни фондове да гарантират това.

Добре, аз не мога още да преценя това доколко е полезно, може би в следващ разговор ще разговаряме, но не всеки може да си позволи доброволно здравно осигуряване. Някой път човек в нужда взема назаем пари, за да плати на определен лекар, просто трябва да бъде добре обмислено психологически и с оглед на това, че хората са бедни. Да, не бързайте наистина. Добре, а колко са дълговете на болниците?

Ами, към 29 февруари бяха 370 милиона, от който 70 милиона просрочени, по данни на 29 февруари в министерството. Хубавото е, че просрочените задължения са много по-малко от задълженията през 2009-а, тогава бяха около 280 милиона, а сега са 70, тоест са намалели почти четири пъти. И след този период вече някои болници реално се разплатиха със своите кредитори и доставчици, защото получиха след тази дата заплащане по клинични пътеки, заплащане по методика от министерството, така че сега са намалели тези задължения, но все още ги има. Аз от всички директори на болници, които са държавни, съм поискала погасителни планове, които да ми представят, тъка че в рамките и до края на годината да нямат лечебните заведения задължения.

Добре, а какво ще правите със здравно неосигурените? Как ще ги лекувате и въобще ще ги лекувате ли?

О, това е другата много сериозна тема и това е една от причините за натрупването на тези задължения. Те и в момента...на тях им се оказва спешна помощ, която е гарантирана от държавата, но аз искам дебат, поставям този проблем на масата, нека всеки да си каже становището как да го решим, защото действително това е една от причините да се трупат задължения във болниците, една от причините хората, които си плащат много съвестно здравното осигуряване, да нямат доверие в системата, защото тя е солидарна и тя обслужва дори и тези, който никога не са плащали своето здравно осигуряване. Трябва да намерим механизми, обмисляме най-различни варианти, с управителя на националнта каса говорихме и за законодателни промени в посока те да станат с тежестта на данък, тоест и данъчните служби да могат да ги събират. Най-различни варианти се обсъждат, но трябва да намерим решение.

Разговор с продължение, останаха 120 въпроса още. Надявам се, че ще дойдете отново. Благодаря сега за този разговор.

Сподели в: