Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в БНР, „Неделя 150“

 

"Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева за трайно и устойчиво увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ. ... Проблем е в предизборните афиши на предишното правителство, че са увеличени заплатите на лекарите и на медицинските сестри. Това е абсолютен популизъм, не е осигуряван никакъв финансов ресурс. Не може да се говори за увеличение, дадено от правителството. Увеличението на клиничните пътеки беше договорено през май миналата година от БЛС и УС на НЗОК, не е на правителствено ниво. Решението на министъра на здравеопазването и предишното правителство да се намесят и да наложат по императивен начин правила за определяне на работна заплата не е финансово аргументирано. То не кореспондира с действащата нормативна уредба. Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците".

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Екипът на Министерството на здравеопазването подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите и търсим устойчиви решения за повишаването им, категоричен беше той.

"Работим по проект за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за формиране на работната заплата. Това е основното и водещото и през последните 10 г. нито един екип на МЗ не е направил".

По думите на министъра на здравеопазването в момента се водят преговори за корекция в клиничните пътеки, тъй като увеличените от 25% е дадено с разчет за изтичащата година:

"Искаме увеличението, което ще се получи, да е трайно и устойчиво. То да обхване и последните два месеца на годината и устойчиво да остане за цялата 2023 г., за да могат болниците да получат ресурса, с който да имат възможността да увеличат възнагражденията на лекари, медицински сестри и персонала на болниците. Очаквам до 20 дни да се случи това, в момента се правят изчисления, за да се получат реални цифри и парите да бъдат осигурени за следващата година. Увеличението ще е с тези 25%, които са дадени миналата година, и ще се увеличи с още между 5 и 13% допълнително. Ще се стараем да постигнем едно увеличение между 31 и 35%. Преговорите се водят между Лекарския съюз и Здравната каса - те трябва да го договорят, аз просто дадох предложения".  

Министър Меджидиев подчерта, че има нужда от увеличаване на стойността на някои педиатрични клинични пътеки.

На 25 октомври министърът на здравеопазването събира екип, в който ще се включат ресорните заместник-министри, директорът на СБАЛ по Детски болести - д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации, за да обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът за Детска болница да бъде реализиран реално в кратък срок.

До дни се очаква да бъде избран терен в София за този проект, подчерта министър Меджидиев.

В предаването "Неделя 150" здравният министър коментира, че няма натоварване на болниците от пациенти с Covid-19 и не се очертава налагане на допълнителни мерки.

Сподели в: