Върни се горе

Вчера, 30 август, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му обсъдиха с експерти предложените от главния държавен здравен инспектор доц. А. Кунчев допълнителни противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция.

„Вашето мнение е най-важно в този момент. Експертите са водещите при вземането на решения за забавяне на епидемични процес. Политиката отстъпи място на експертизата“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата.

Съветникът към кабинета на здравния министър проф. Мира Кожухарова представи пред присъстващите информация за 14-дневната заболяемост, смъртността, хоспитализираните пациенти с COVID-19 и др. данни за хода на епидемията в страната.

Главният координатор на Експертния съвет по епидемиология проф. Йорданка Стоилова предложи регионален подход при налагане на нови ограничения. А директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова изрази мнение, че в настоящата ситуация е подходящо „стъпаловидното въвеждани на нови мерки“. Своята визия за прекъсване на предаването на коронавируса изразиха и проф. Ирена Младенова, ръководител на катедрата по Хигиена, епидемиология, микробиология, паразитология и инфекциозни болести в Тракийския университет и доц. Нина Гачева, епидемиолог и председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции.

Здравният министър покани експертите на ново обсъждане следващите дни, където да бъдат предложени конкретни решения за забавяне на епидемичния процес.

 

Сподели в: