Върни се горе

Близо 2 хил. нарушения на новите правила за пушене на обществени места са констатирали здравните инспектори по време на тематичната проверка. Тя се проведе в цялата страна в периода от 15 февруари до 18 март. За това време 28-те РЗИ са проверили 27 031 обекта (виж таблицата), сред които има заведения за хранене, офиси, хотели, болници, училища, гари и др. С това проверките на МЗ не приключват, те продължават и занапред като акцент се поставя на спазването на новите правила в нощните и късните часове на деня.

Според нормативните изисквания от началото на тази година в закрити обществени места може да се пуши в помещения, които са по-малки от частите, в които не се пуши. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация. Помещенията за пушачи трябва да са отделени и с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати от тези за непушачи. На вратите им трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. По-специален режим се въвежда за заведенията за хранене и развлечения, които са с площ по-малка от 50 кв. м. В тях собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не, и да постави съответната табела на входната врата.

Най-честите нарушения, които са установили здравните инспектори при проверките досега, са липсата на обозначение на залите за пушачи, и на протокол от акредитирана лаборатория, че вентилационната система работи адекватно. Сред другите нарушения са неспазването на определената квадратура за залите за пушачи, както и наличието на деца в места, където се пуши. За констатираните нередности здравните инспектори са издали 2711 предписания за отстраняването на проблемите, съставили са 387 акта и 199 наказателни постановления. Наложените санкции са в размер на над 40 хил. лв. Глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10000 лв. Със санкция от 50 до 300 лв. се наказват физическите лица.

Малко над 4500 са заведенията, офисите и другите обекти, в които собствениците са избрали изобщо да не се пуши, сочат още резултатите от проверките. Тези, в които има самостоятелна зала за пушене са още по-малко – 2509. Тези наблюдения показват, че е нужно налагането на по-ефективни мерки за ограничаване на пушенето на обществени места. В тази връзка МЗ ще продължи да се бори за въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на обществени места. Краят на 2012 г. или началото на 2013 г. е един реалистичен срок, в който да се въведе пълната забрана за пушене на обществени места, смята министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.Тази мярка подкрепя и по-голямата част от българското общество. Според национално представително проучване на Галъп за месец март тази година 63% от хората подкрепят идеята за въвеждане на подобно ограничение. 40% от тях са напълно твърди в позицията си, 26% са по-скоро положително настроени за такава мярка. Едва 6% е делът на българите, които твърдо не подкрепят подобна промяна, а други 10% по-скоро са настроени отрицателно.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. души да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:

- формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;

- бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;         
- полониум 210 – радиоактивен и много токсичен, води до рак;                                          
- винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;                                   
- водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим;
-
катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;               
- амоняк – води до астма.

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

 

Таблица с проверените обекти

места за настаняване и средства за подслон

942

заведения за хранене и развлечения с изцяло дневен режим на работа

4836

заведения за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа

102

заведения за хранене и развлечения със смесен режим на работа

2216

сгради на железопътни гари, летища, морски гари и автогари

200

детски ясли, детски градини, училища, висши училища

3591

лечебни заведения

7607

административни сгради

1764

заведения за хранене и развлечения

6785

транспортни средства

1350

други

3165

Сподели в: