Върни се горе


Грипният вирус A(H1N1), открит наскоро е нов подтип на грипния вирус, засягащ хората, който съдържа гени от свински, птичи и човешки грипни вируси в комбинация, която не е била наблюдавана досега в света. В допълнение, съществуват индикации, че този вирус може да се предава от човек на човек и причинява заболяване, което е протекло тежко в значителен брой случаи в Мексико. Извън Мексико заболяването протича леко и в ЕС е съобщен само един тежък случай.

Симптомите на грип A(H1N1) при хората са подобни на симптомите на обикновения човешки сезонен грип:

        Температура

        Симптоми от дихателната система като кашлица или хрема

        Възпалено гърло

        Възможни са и други симптоми като:

-         Болки по тялото (особено мускулни болки)

-         Главоболие

-         Втрисане

-         Умора

-         Повръщане или диария (не са типични за грипа, но се съобщават при част от заболелите от новия грип)

В някои случаи биха могли да възникнат тежки усложнения дори и при здрави по принцип хора, които са се заразили с вируса.

Хората се заразяват с грипния вирус A(H1N1) по същия начин, както и при обичайния сезонен грип. Грипът се предава от човек на човек чрез капчици и пръски, отделяни от инфектиран човек при кашляне и кихане; и индиректно, когато капчици или секрети от носа или гърлото попаднат върху ръце и повърхности, до които след това се докосват други хора, които след това си пипат устата или носа.

Понастоящем няма данни за наличие на вируса в хранителни продукти от свински произход. Вирусът не може да се предава при консумацията на правилно обработени и сготвени свинско месо и свински продукти. Винаги е препоръчително да се спазват съответните хигиенни правила по отношение на храните и в кухните, както и измиването на ръцете и всички повърхности и оборудване със сапун след обработка на сурово месо.

Новият грипен вирус е чувствителен към инхибиторите на невраминидазата (oseltamivir и zanamivir) 

Как да се предпазя от заразяване?

 

·        Избягвайте близък контакт с болни хора. Когато сте болни, стойте на разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване.

·        Когато сте болни, останете си вкъщи. Не ходете на работа или на училище, не излизайте по работа навън. Това ще предпази останалите от заразяване.

·        Избягвайте компаниите или масовите събирания.

·        Покривайте устата и носа си с кърпичка, когато кихате и кашляте. Това може да предпази тези около вас от заболяване. Изхвърлете използваната кърпичка в кошче за отпадъци.

·        Мийте ръцете си: това ще ви предпази от микроби. Често мийте ръцете си с вода и сапун, в продължение на поне 20 секунди, особено след кихане и кашляне. Дезинфектантите за ръце на алкохолна основа също могат да са полезни.

·        Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си, защото микробите често се предават при пипане на замърсени повърхности и последващ допир до очите, носа или устата.

·        Добре почиствайте твърдите повърхности (напр. дръжки на врати), като използвате обикновен почистващ препарат.

·        Уговорете се с "приятели в случай на грип" – приятели и роднини – които биха могли да ви помогнат, ако се разболеете.

 

 

 

Сподели в: