Върни се горе

„От години сме свидетели на липсата на правителствена подкрепа и политическа воля за решаване на проблемите на общественото здраве“, заяви на пресконференция днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов. Представена беше визията на настоящото ръководство за политиките, които спешно трябва да се наложат като начин на мислене и дейност на държавата в сферата на общественото здраве.

Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението- средната й стойност у нас е 15,1 промила*, докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила. Сред основните причини за черната статистика са сърдечно-съдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях е прекомерната консумация на сол.

За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители  и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.

„Подготвяме два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработени храни. Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки“, обяви д-р Каменов.

Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.

Д-р Галин Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на антитютюневи кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за тютюнопушене.

„За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел“, каза още заместник-министърът.

Участие в пресконференцията взеха и д-р Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор, доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве /НЦОЗА/, проф. Пламен Димитров – заместник-директор на НЦОЗА и проф. Ива Христова – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

С презентацията на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов можете да се запознаете в прикачения файл.

 

*промил  – стойността на хиляда души 

Сподели в: