Върни се горе

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски и служители на Министерството на здравеопазването се включиха в ръководената от министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова делегация за представянето на VI-VII консолидиран периодичен доклад на Република България, дължим по Конвенцията на ООН за правата на детето. Делегацията взе участие в 95-та сесия на Комитета по правата на детето, която се проведе в периода 17-18 януари 2024 г. в Женева, Конфедерация Швейцария.

По време на своето изказване, заместник-министър Околийски сподели за основните инициативи, които ведомството е предприело в унисон с водената политика, насочена към подобряване на майчиното и детско здраве в Република България. Той обърна специално внимание на новосъздадения в Министерството на здравеопазването отдел „Майчино и детско здраве“, приемането на „Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.“, провеждането на ранен скрининг на детското развитие, предприемане на множество инициативи насочени към подобряване на психичното здраве и др.

В хода на представянето на постигнатия напредък от страна на Република България в сферата на здравеопазването, основният фокус бе насочен към правото на детето на най-висок достижим стандарт на здраве.

Сподели в: