Върни се горе

„Фалшивите, изкривени и недоразбрани новини могат да бъдат дори опасни, особено когато става въпрос за здравеопазване. За съжаление в здравния сектор те не са рядкост“, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при откриването на дискусия на тема „Фалшивите новини в здравеопазването и медицината", организирана от Асоциацията на Европейските журналисти и Адвокатско дружество „Шаркова и партньори“.

Целта на събитието е да се покаже, че фалшивите новини не само дискредитират медии, лица и организации, но могат да са опасни и за здравето. Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че е важно да се откроят критериите, по които хората по-лесно да различават дали една публикация е истинска и достоверна. Има необходимост да се спазва законовата рамка и да се носи професионална отговорност, когато медиите събират и разпространяват здравна информация.

Зам.-здравният министър акцентира върху зачестилите публикации, които се базират на невярна и непроверена информация, като припомни многобройните сигнали за фалшиви интернет страници на Министерството на здравеопазването, които правят опасни за здравето на гражданите внушения и съдържат подвеждаща за потребителите информация. Като най-пресен пример Мирослав Ненков даде репортаж с манипулативно поднесена новина за обществени поръчки във ВМА, излъчен в неделя по една от националните телевизии.

Зам.-министърът на здравеопазването подчерта, че неразбирането на материята и разпространяването на невярна информация вреди на доверието в здравните институции. „Понятието „лекарска грешка“ намира много широка и тучна почва в журналистическите среди, защото кръвта продава. Тези случаи обаче често са грешно интерпретирани от медиите, защото лекарската работа и понятия са специфични“, заяви още зам.-здравният министър.

Сподели в: