Върни се горе

На 28-29 юни 2018 г. във Витоша Парк Хотел (ул. „Росарио“ №1) в София се провежда регионална конференция на тема „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”. Събитието се реализира под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисията по здравеопазването към Народното събрание и Министерството на здравеопазването. Организатори са Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и Българската асоциация за изучаване на черния дроб.

На 29 юни 2018 г. от 11.15 ч. ще се проведе дискусия, в която участие ще вземат зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, Жан-Люк Сион, представител на Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” към Европейската комисия, д-р Антонс Мозалевскис, представител ва Световната здравна организация – Регион Европа, председателят на Европейската група за лечение на СПИН (EATG) Никос Дедес, Маринела Дебу, зам.-председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) и председателят на „Хепасист” д-р Станимир Хасърджиев.

Сред основните цели на събитието са идентифициране на ключовите препятствия, пред които са изправени всички заинтересовани страни и институциите по отношение на скрининга и превенцията на вирусния хепатит и ХИВ. Същевременно конференцията предоставя възможност за обмяна на опит и добри практики от региона и извън него, сред които съществуващи програми, налична инфраструктура и капацитет, примери за интегриране на стратегиите за ХИВ/ хепатит, за програми за превенция, за използване на структурните фондове на ЕС и други.

 

Сподели в: