Върни се горе

„Чрез апаратурата, която Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) получава като дарение, със съдействието на Световната здравна организация, ще бъде повишен капацитетът на НЦЗПБ и ще се подобри ефективността на контрола на заразните заболявания и ограничи разпространението им. Всичко това ще подпомогне работата на експертите и научния колектив, работещ в Националния център.“ Това посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на официалната церемония по приемане на дарението. Днешното събитие е поредно доказателство за доброто сътрудничество между Регионалния офис на Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването. Продължаваме съвместната си работа в посока реализиране целите, заложени в Двугодишното споразумение между министерството и СЗО за периода 2022-2023 г., заяви още зам.-министър Златанов.

„През тази година Националният център ще получи и друга апаратура, което ще повиши капацитета на лабораториите и ще осигури възможност на екипа да работи с най-съвременните технологични решения“, отбеляза ръководителят на Офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски.

Дарената днес, 22 февруари, апаратура е на стойност близо 130 хил. лв. с ДДС и е подкрепена от Офиса на СЗО в България чрез средства на правителствата на Германия и САЩ, като включва уреди за лабораторна диагностика като лабораторни микроскопи, биомедицински хладилник, вани за хоризонтална гел електрофореза, ламинарни боксове за биологична безопасност, лабораторен автоклав, системи за хоризонтална електрофореза и др.

„Това е апаратурата, от която имахме нужда. Чрез нея запълваме дефицит, който се наблюдаваше в някои лаборатории на Националния център. Сигурна съм, че отличното сътрудничество между НЦЗПБ, Министерството на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО ще продължи и в бъдеще“, подчерта директорът на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова.

Сподели в: