На 6 февруари 2018 г. в Националния дворец на културата, София, се проведе конференция от календара на Българското председателство под надслов „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“. В конференцията участваха експерти от държавите-членки на Европейския съюз, ангажирани в сферата на здравеопазването и земеделието, представители на Европейската комисия и Световната здравна организация, учени от университети в Европа и др.
Дискусиите очертаха значимостта на темата за всички европейски страни. Присъстващите се обединиха около разбирането, че здравите деца и младите хора са в основата на благоденствието на всяка нация, респективно на целия Европейски съюз, и че в контекста на развитието на хроничните болести, превенцията чрез здравословно хранене на децата е приоритет, който заслужава единните усилия на всички страни-членки.
Поставен беше акцент върху необходимостта от решаване на проблема с нездравословните модели на хранене чрез развиване и възпитаване на здравословни хранителни навици от най-ранна детска възраст. Успоредно с това трябва да бъдат насърчавани потреблението и подобряването на предлагането на здравословни храни. Делегатите бяха категорични, че това е възможно само, ако всички заинтересовани страни – законодатели, производители, семейства, учебни заведения и други, обединят усилията си в тази посока. Изведена беше тезата, че децата, като най-уязвимата група от потребителите, се нуждаят от насочване и личен пример, за да се научат да правят здравословен избор, тъй като здравословните навици, изградени в ранна възраст, остават за цял живот.
Конференцията очерта връзката между храни, хранене и здраве. УНИЦЕФ, СЗО и академичната общност дадоха безспорни примери за отражението на храните върху хормоналното развитие, разглеждайки храненето по време на бременност, ползата от кърменето, здравословното хранене през ранното детство и юношеството.
Експертите са единодушни по отношение необходимостта от:
Част от дискусиите бяха фокусирани върху маркетинга, насочен към деца и възможните механизми за регулирането му. По този въпрос експертите считат, че:
Във фокуса на дебатите по време на конференцията за здравословно хранене при децата бяха и традиционните модели на хранене и значението на Общата селскостопанска политика. Участниците във форума се обединиха около мнението, че:
Експертите и лекторите, участващи в конференцията, представиха и добри примери от практиката на национално, европейско и световно ниво по отношение храненето в училище, реформулирането на храни, мерките за данъчно облагане, субсидиите за осигуряване на здравословна храна през европейските структурни и инвестиционни фондове. Бяха дискутирани и трудностите пред икономиките на държавите-членки – следствие от хроничните заболявания и ресурса, отделян за диагностиката и лечението на гражданите.
Заключенията от конференцията очертаха следните препоръки: