Върни се горе

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

 

У нас СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО традиционно, за шести пореден път се отбелязва от 1 до 7 август 2009 г. под мотото Кърменето в извънредни ситуации. Готови ли сме?.

Организатори са Национален Комитет по Кърмене към Министерството на Здравеопазването (НКК), БНК Заедно за децата, Координационен съвет на Национален план за действие "Храни и хранене", Ла Лече Лига – България (ЛЛЛ), Център за бременни жени – Пловдив.

  По този повод на 31 юли /петък/ в сградата на Национален Пресклуб СОФИЯ ПРЕС се състоя пресконференция.

В събитието участваха:

- доц. Ваня Недкова, председател „Национален комитет по кърмене” и завеждащ Клиника по детски болести – Мед. университет Плевен

- Д-р Маша Гавраилова – началник отдел „Опазване на общественото здраве”, Министерство на здравеопазването

- Проф. Стефка Петрова, заместник-директор „Национален Център по опазване на общественото здраве”, национален координатор на Националния план за действие, храни и хранене и национален консултант на МЗ по хранене и диететика

- Д-р Анета Попиванова - зам. председател „Национален комитет по кърмене”, Клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом”

- Таня Русева – Ла Лече Лига България

- Диана Вакарелска, програмен директор на UNICEF

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев изпрати приветствен адрес до присъстващите, с който изрази удовлетворение от факта, че в България се работи все по-активно за насърчаване на кърмещите майки и посочи, че ще бъде продължена работата за по-високи резултати в детското здравеопазване.

Две лечебни заведения бяха удостоени с приза „Болници – приятели на бебетата” – болницата в Смолян и „Майчин дом”- гр. Варна. С това общият брой на носителите на приза става 11. Доцент Ваня Недкова отбеляза приноса на болниците - приятели и майките доброволки за популяризирането на инициативата. Тя допълни, че според проучвания при майки, окуражавани да кърмят, кърмаческият период е по-дълъг.

Програмният директор на UNICEF – България Диана Вакарелска изтъкна положителния ефект на кърменето върху развитието на детето и значението му за изграждане на емоционална връзка с майката. Тя изрази благодарност към Министерство на здравеопазването за оказаната подкрепа.

Тази година в кампанията ще вземат участие 19 български града. За столица на Седмицата на кърменето е избран гр. Кърджали. Проявите обхващат и градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Русе, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Благоевград, Добрич, Сливен, Карлово, Габрово, Разлог,  Смолян, Казанлък, Перник, Велинград и др.

Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, UNICEF, Ла Лече Лига, Международната  Мрежа за детско хранене /IBFAN/, Американската академия по медицина на кърменето, Международната асоциация на консултантите по кърмене и други.

 

 

Сподели в: