Върни се горе

„Всяка година в Европейския съюз се раждат половин милион недоносени деца, а около 6 000 от тях - в България. При над 10% от бременностите раждането е със степен на недоносеност. Благодарение на вашите грижи, отдадеността и усилията, които полагате, тези деца живеят пълноценно“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на церемонията по случай отбелязването на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“. Проф. Сербезова разказа, че преди 23 години самата тя и нейното дете са били пациенти на Клиниката на проф. Слънчева, която като лекар е положила най-добрите грижи за майката и новороденото.

„Колективът е важен, за да функционира добре един толкова голям екип. Освен колеги на моята възраст, които са с опит, има и млади колеги, специализанти, които работят и се учат с ентусиазъм. Опитът и ентусиазмът правят така, че да се грижим за нашите деца по най-добрия начин. Благодаря на министерството, на инициативата Българската Коледа и на всички родители и съмишленици, които са помогнали, за да имаме отлична технологична база за недоносените деца“, заяви ръководителят на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева.

Директорът на лечебното заведение проф. д-р Иван Костов посочи, че само през 2021 г. в клиниката са спасени над 550 деца. „Това е 18% от всички раждания в болницата, тъй като традиционно при нас се концентрират най-сложните патологии на бременността. За изминалите 40 години през Клиниката са преминали над 25 000 недоносени деца“, допълни проф. Костов.

Пред медиите министър Сербезова съобщи, че България вече разполага с  42 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech за деца между 5 и 11 г., като 18 хил. от тях вече са доставени в „БулБио-НЦЗПБ“, 12 хил. в РЗИ Пловдив и 12 хил. в РЗИ Велико Търново. Тя допълни, че вече са изготвени и изпратени до регионалните здравни инспекции в страната указания относно съхранението и приложението на ваксините.

На въпрос относно тестването на учениците здравният министър увери, че към момента има достатъчно налични тестове, като предстои закупуването на допълнителни количества. Тя посочи, че МЗ е в непрекъснат диалог с Министерството на образованието и науката.

Сподели в: