Върни се горе

Министър Таня Андреева се срещна с директорите  на университетските  болници в България. Повод за срещата са приоритетите в Националната Здравна Стратегия  и предстоящия нов програмен период 2014- 2020 г. „Университетските болници са абсолютен шампион по задължения. Това са най-големите болници, с най много пациенти, най -добрата апаратура и най-добрите специалисти. Бих искала още от този момент да започнете работа по проекти в новия програмен период. Много се надявам на 1 Януари  да разполагате с такива, защото всеки месец ще бъде загуба”, заяви министър Таня Андреева.
 
       Професор Салчев, който е ръководител на екипа, изготвил Националната здравна стратегия,  представи възможностите, по които университетските болници могат да кандидатстват  по програми  с европейско финансиране – иновации, научни изследвания и инвестиции, развитие на човешките  ресурси.
 
      Основните проблеми, които ръководителите на университетските болници поставиха на срещата са в няколко аспекта – участие по европейски проекти, за които е необходимо дофинансиране от болничното заведение; липсата на единна болнична информационна система; лимитите при заплащането на медицинските дейности и други.
 
     Участниците в дискусията насрочиха втора работна среща за края на септември, съвместно с представители на НЗОК и Министерство на финансите.
Сподели в: