Върни се горе

Успешните практики и модели за интеграция на ромите бяха представени на кръгла маса в София с участието на Малина Крумова, вицепремиер по европейските фондове, и Илко Семерджиев, вицепремиер по социалните политики и министър на здравеопазването. „Интеграцията на ромите е тест за успешността на нациите“, каза в приветствието си към участниците вицепремиерът Семерджиев, който е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

През декември 2016 г. страната ни подписа меморандум за сътрудничество с Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. По силата на споразумението до 2021 г. ще получим сумата от 210 милиона евро за интеграция на ромите, а до месец юни държавата и неправителственият сектор трябва да представят предложенията си за това как да бъдат ползвани тези пари.

На форума бяха очертани постигнатите резултати в процеса на ромска интеграция в сферите на образованието, здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието. Участваха представители на Европейската комисия и на посолствата на Нидерландия, Норвегия, Швейцария, Дания и Белгия. Опитът и знанията от реализирани проекти бяха представени от неправителствени организации и ресорни институции, изпълняващи проекти в областта на интеграцията на уязвимите групи.

Според вицепремиера Илко Семерджиев след приемането от Народното събрание през 2012 година на Националната програма за интеграция на ромите има много успешни практики, като стипендиантската програма „И аз ще успея“, ромските медиатори в здравеопазването, инициативата за създаване на Ромски театър, както и това, че в 194 общини има действащи програми за интеграция.

„В интеграционната практика има все още големи проблеми. Всъщност солидарността трябва да е най-важният елемент“, смята вицепремиерът Илко Семерджиев, който се надява, че този начин на мислене ще бъде усвоен и от следващото правителство.

 

Още новини от Министерския съвет относно здравеопазването вижте тук.

Сподели в: