Върни се горе

В момента се извършва паралелно снабдяване с противогрипни ваксини на общопрактикуващите лекари в страната. До петък, 14 октомври, всички лични лекари, подали заявките си за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества. Ваксините са осигурени по линия на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Тази година, в рамките на програмата са осигурени  190 хил. ваксини, като ваксина срещу сезонния грип може да си постави всеки български гражданин на и над 65 години.

Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините, през настоящия сезон са:

A/Victoria/2570/2019 (h1n1);

A/Darwin/9/2021 (h3n2);

B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage);

B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

Припомняме, че от началото на 2019 г. Министерството на здравеопазването, съвместно с Националната здравноосигурителна каса и общопрактикуващите лекари, изпълнява Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целта на Програмата е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с него, чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастните лица на и над 65 години. Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи – до 80%.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като единственото условие е да не се поставят на една и съща ръка.

Информираме гражданите, че противогрипни ваксини се предлагат и в аптечната мрежа, като тази година за аптеките са предвидени близо 110 хил. ваксини.

Сподели в: