Върни се горе

Вчера, 23 ноември, екип на Военномедицинска академия с ръководител проф. Никола Владов извърши успешна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. Пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение във ВМА. Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 22 ноември от екип на УМБАЛ „Унихоспитал“, гр.Панагюрище. Донор е 56-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.

Бъбреците на донора са предоставени по линия на Протокол за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на Република България и Национална агенция за трансплантация на Румъния. Днес предстои да бъдат извършени двете бъбречни трансплантации в Румъния.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования към близките на починалата жена и им благодари за хуманното решение да дадат втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация хора. Благодарност и към екипите на спешна помощ и на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация!

Сподели в: