Върни се горе

ГЛАВНИТЕ ПРОМЕНИ ОТ ПРЕДИШНАТА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

  • 21 нови случаи, потвърдени от страните на EU и EFTA през последните 24 часа
  • България съобщава своя първи потвърден случай
  • Новите страни, нечленки на EU и EFTA, съобщаващи потвърдени случаи, включват Ямайка и Виетнам

 

Този доклад е базиран на официалната информация, осигурена от националните Internet сайтове на общественото здравеопазване, или чрез други канали за официално  комуникиране. В допълнение, относно страните извън  EU и EFTA, са включени доклади на медиите от правдоподобни източници, когато са цитирани националните власти. Актуализация на броя на потвърдените случаи към 01ви юни,  17.00 часа, CEST е  представена на Таблица 1 и Таблица  2. Моля, отбележете, че регионалната класификация на страните, нечленки на EU и EFTA в Таблица  2 беше адаптирана към референциите на Европейската комисия (http://ec.europa.eu/world/where/index_en.htm).

 

Опровержение: броят на съобщените потвърдени случаи е базиран на резултатите от лабораторните тестове, с изключение на САЩ. В зависимост от националните политики за лабораторно тестване, действителният брой на случаите по отделни страни може, следователно, да е по-висок.

 

ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА АКТУАЛИЗАЦИЯ

 

През изминалите 24 часа бяха потвърдени 21 нови случая в страните на EU и EFTA. България съобщи своя първи потвърден случай при мъж, завърнал се от САЩ, който е съобщил, че не е имал никакъв контакт с известни случаи на грип A(H1N1) преди да развие симптомите. Случаят не е имал признаци на заболяване по време на обратния си полет от Ню Йорк до София.

 

Нови потвърдени случаи бяха съобщени от Испания (13), Норвегия (3), Румъния (2), Португалия (1) и Гърция (1). Към настоящия момент са потвърдени общо 578 случая от 25 от 31-те страни на EU и EFTA (Таблица 1).

Извън  страните на EU и EFTA понастоящем са съобщени общо 17,032 случая, от които 194 през последните 24 часа. Две страни съобщават своите първи случаи: Ямайка (2) и Виетнам (1). Общият брой на съобщените смъртни случаи остава стабилен на 115 (Таблица 2).

 

ОЦЕНКА И РЕАГИРАНЕ В СТРАНИТЕ НА EU И EFTA

Общо 25 от 31 страни на EU и EFTA съобщават сега случаи, почти половината от които са съобщени като предаване вътре в страната. Може да бъде установена, обаче, епидемиологична връзка за мнозинството от тези случаи, включително данни за пътуване до Северна Америка, или заразяване посредством взривове в учреждения. Поради това оценката за  страните на EU и EFTA не се променя: досега не е декларирано никакво поддържано предаване в обществото.

ECDC, в колаборация със страните-членки, Европейската Комисия и Световната Здравна Организация, продължава да следи отблизо тази бързо еволюираща ситуация, и осигурява ежедневни актуализации на своя web сайт.

 

ДОКУМЕНТИ С УКАЗАНИЯ НА СЗО ОТНОСНО A(H1N1) ГРИПА

WHO website

Световната Здравна Организация е издала 36 документа, свързани с указания за A(H1N1) грипа. Пълен списък е наличен на web сайта на СЗО. През следващите няколко дни ECDC ще въвежда тези документи по сфери на специалност, започвайки днес с документи, разглеждащи критичното третиране на случаи.

Case management of influenza A(H1N1) in air transport, 18 май 2009

Третиране на случай на A(H1N1) грип във въздушен транспорт, 18 May 2009

 

Този документ осигурява указания относно третирането на случай на A(H1N1) грип във въздушен транспорт, със задачата да се намали експозицията на хората на инфекциозни агенти на летищата и по време на пътуване със самолет. Той разглежда специално какво да се прави, когато са открити съмнителни случаи по време на полет. Той беше разработен от СЗО в колаборация с експерти по авиационна медицина, хигиена и санитарни мерки, по професионално здравеопазване и контрол на инфекциозните болести.

 

Clean hands protect against infection, 2 май 2009

 

Чистите ръце защищават от инфекция,  2 May 2009

Това указание описва етапите, през които трябва да минава измиването на ръцете, за да се осигури основна и ефективна защита от A(H1N1) грипния вирус. Тези етапи включват употребата на препарат за миене и дезинфекция на ръце на база алкохол, или употребата на сапун и вода, последвано от старателно изсушаване на ръцете.

Considerations of influenza A(H1N1) and HIV infection, 1 май  2009

 

Съображения относно A(H1N1) и НIV инфекцията [инфекцията с човешки имунодефицитен вирус (СПИН)], 1 май 2009

Това указание отчита рисковете и потенциалното въздействие на която и да е появяваща се инфекция с грипен вирус в специфичния контекст на програмите и дейностите спрямо HIV/AIDS. Той също предлага възможни адаптирания на плановете за предпазване и лечение.

Reducing excess mortality from common illnesses during an influenza pandemic, 28 април 2009

 

Намаляване на увеличената смъртност от обикновени заболявания по време на грипна пандемия, 28 априлl 2009

Това указание е приложимо главно за места със слаби ресурси, където една пандемия може да доведе до  увеличена уязвимост на заболявания като диария, малария, пневмония, недохранване,  HIV/AIDS и туберкулоза. Документът предлага стратегии за овладяване на пандемичния грип в рамките на по-широкия обхват от здравни нужди, докато същевременно се отчитат ограниченията от страна на ресурсите.

ОТ МЕДИИТЕ

Мониторингът от страна на медиите на ежедневната стратегия е сбор от статии от специален интерес по отношение развитието на инфекцията с грипния  A(H1N1) вирус, събирани от  ECDC към  9:00 часа всяка сутрин. Той не претендира да е изчерпателен.

През  изминалите 24 часа и през weekend-а медиите се концентрираха върху нарастващия брой на потвърдените случаи в света и допълнителните страни, съобщаващи първи случаи, включително Кипър и Унгария. Медиите се концентрираха също върху нарастващия брой на потвърдените случаи в Австралия. Френските медии съобщиха за възможна задължителна масова имунизационна кампания в тази страна.

Swine Flu Cases Doubling In Australia May Prompt Pandemic Call, Bloomberg, 1-ви юни

 

Случаите на свински грип  в Австралия може да предизвикат обявяване на пандемия, Bloomberg, 1-ви юни

 

Случаите на свински грип в Австралия, удвояващи се на около всеки два дни, може да убедят Световната Здравна Организация  да обяви първата грипна пандемия за 41 години, каза Райна Макинтър,  Началник на общественото здравеопазване към Университета в New South Wales.  Австралия има 401 потвърдени случаи на новия H1N1 грипен щам, съобщи в изказване Отделът по Здравеопазване и третиране на възрастното население в Камбера днес. Викториа има 306 случая, увеличени от 173 случая два дни по-рано, отразяващи разпространението на вируса в обществото в южноизточния щат.

Australia: Plan to treat, not contain swine flu, The Australian, 1st June

 

Австралия: План за третиране, а не ограничаване на свинския грип, The Australian, 1-ви юни

 

Федералните здравни власти имат предвид изоставяне на стратегията за карантиниране на хора, които са били в контакт със свински грип, като вирусът понастоящем е надхвърлил опитите на щата Викториа да бъде ограничен. H1N1 вирусът сега е във всеки щат и територия на страната. Федералният здравен министър Никола Роксон отчете вчера, че макар и да е било от значение да се правят опити да се проследява и ограничава заболяването, може да стане невъзможно да се продължава да се карантинират хората.

 

 

France: A mass mandatory vaccination campaign could be foreseen, Le Nouvel Observateur, 31 май

 

Франция: Може да се предвиди в близко време масова задължителна имунизационна кампания, Le Nouvel Observateur, 31 май

 

Френското Министерство на здравеопазването вече е поръчало 50 милиона дози ваксина на една лаборатория. Но според Мишел Барние (Министър на селското стопанство) “не е взето никакво решение”. Франция подготвя безпрецедентен план за борба по отношение на този грип А, с мъзможна имунизационна кампания, задължителна за всички граждани на възраст повече от три месеца, според Journal du Dimanche (JDD) на 31 май. Вестникът също съобщава за поръчка за 100 милиона дози ваксина на три лаборатории. Министерство на здравеопазването досега е потвърдило поръчка на 50 милиона дози от GlaxoSmithKline. 

 

Cyprus says tests show first H1NI case, Reuters, 30 май

 

Кипър съобщи, че тестовете са показали първия  H1N1 случай.  Reuters, 30 май

 

Кипър е идентифицирал своя първи случай на новия H1N1 вирус, съобщи здравният министър на острова в събота. Пациентът е 39-годишна жена от Молдова, живееща в Кипър, която се е завърнала от САЩ на 28 май. Жената почти веднага се е проверила в болница при завръщането си в Кипър, след като е била информирана, че децата в семейството, в което тя е пребивавала, са се били заразили с новия грипен вирус, съобщиха служители на Министерството на здравеопазването.  

 

Hungary registers first swine flu patient, United Press International, 30 май

 

Унгария регистрира своя пъври пациент със свински грип, United Press International, 30 май

 

Един млад бразилец, който живее в Ню Йорк е летял до Унгария на туристическо пътуване и е бил хоспитализиран с  H1N1 вируса, са съобщили лекарите. Мъжът, чиято самоличност не е била съобщена, е бил приет в болница в северния град Егер и е потвърден като първи  пациент със свински грип на Унгария, каза в събота Унгарският здравен министър Тамаш Жекели. Мъжът е реагирал на медицинското лечение и се възстановява в болницата в Егер, съобщи  Тамаш Жекели за online  линията на вестника Budapest Times.

 

Ливан потвърди първите 3 случая на  H1N1 грип,  Reuters, 30 май

Ливан  е идентифицирал своите първи три потвърдени случая на новия H1N1 вирус, съобщиха медицински източници в събота. “Има три случая и те са под контрол”, каза един източник. Световната Здравна Организация (СЗО) съобщи в петък,  че повече от 15,500 случая са съобщени в световен мащаб, включително 99 смъртни случая, повечето от които в Мексико. Израел, който граничи с Ливан на юг, също е потвърдил случаи на  H1N1 вируса

 

Tаблица 1: Съобщен  брой с натрупване на потвърдените случаи, и брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната на новия A(H1N1) грип към 01 юни 2009, 17:00 часа (CEST) в страните на EU и EFTA

 

Страна

Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Брой с натрупване на случаите на предаване вътре в страната  

Aвстрия

-

1

-

Белгия

-

12

3

България

1

1

-

Кипър

-

1

-

Дания

-

1

-

Естония

-

1

-

Чехска Република

-

1

-

Финландия

-

4

-

Франция

-

32

-

Германия

-

28

6

Гърция

1

5

-

Унгария

-

1

-

Исландия

-

1

-

Ирландия

-

4

-

Италия

-

26

2

Холандия

-

3

-

Норвегия

3

7

-

Полша

-

4

-

Португалия

1

2

-

Румъния

2

5

1

Словакия

-

2

1

Испания

13

180

57

Швеция

-

6

-

Швейцария

-

6

-

Обединено Кралство

-

244

158

ОБЩО

21

578

228

 

 

Tаблица 2: Съобщен брой с натрупване на потвърдените случаи и смъртните случаи от новия A(H1N1) грип към 01 юни 2009, 17:00 часа (CEST) извън зоната на EU и EFTA

Страна

 

 Потвърдени случаи, съобщени през последните 24 ч

Брой с натрупване на потвърдените случаи

 

Смъртни случаи сред потвърдените случаи*

ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ

Русийска федерация

-

3

-

СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ И БЛИЗЪК ИЗТОК

Бахрейн

-

1

-

Израел

5

19

-

Кувейт

-

18

-

Ливан

-

3

-

Турция

-

2

-

Обединени Арабски Емирства

-

1

-

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Канада

-

1336

2

Мексико

-

5029

97

САЩ**

-

8976

15

ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА И КАРИБИТЕ

Бахами

-

1

-

Коста Рика

-

37

1

Куба

-

4

-

Доминиканска република

-

2

-

Ел Салвадор

-

27

-

Гватемала

1

12

-

Хондурас

-

2

-

Ямайка

2

2

-

Панама

-

107

-

ЮЖНА АМЕРИКА

Аржентина

15

115

-

Боливия

1

3

-

Бразилия

4

20

-

Чили

26

276

-

Колумбия

-

20

-

Еквадор

4

39

-

Парагвай

-

5

-

Перу

-

36

-

Уругвай

-

11

-

Венецуела

1

2

-

СЕВЕРОИЗТОЧНА И ЮЖНА АЗИЯ

Китай

12

33

-

Хонг Конг SAR

3

23

-

Индия

-

1

-

Япония

1

379

-

 Корея (южна)

-

33

-

ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ

Малайзия

-

2

-

Филипини

15

21

-

Сингапур

-

5

-

Тайланд

-

3

-

Тайван

1

12

-

Виетнам

-

1

-

 АВСТРАЛИЯ И ТИХИ ОКЕАН

Австралия

103

401

-

Нова Зеландия

-

9

-

ОБЩО

194

17032

115

 

 

 

 

 

*Смъртните случаи са включени в броя с натрупване на потвърдените случаи

 

** Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените, така и вероятните случаи. Случаите, съобщени от САЩ включват както потвърдените случаи от Пуерто Рико.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели в: