Върни се горе

На 22 май отбелязваме Световния ден за борба с прееклампсията. Това е състояние, което се проявява при сравнително малък процент от бременните жени, но ако не се лекува своевременно, носи сериозни последици за здравето и живота на майката и плода. Характеризира се с появата на високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците. Засяга повече от един орган или системи в организма и може да предизвика възникването на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания в бъдеще. Сред рисковите фактори за прееклампсия са затлъстяването, предшестващо високо кръвно налягане, тийнейджърска /под 20 г./ или напреднала възраст /над 40 г./ на бременната, захарният диабет, двуплодната бременност и др. Започва обикновено след 20-та гестационна седмица на бременността при жени, които са имали нормално кръвно налягане, както и до 48 часа след раждането. В болшинството от случаите се диагностицира след 34-та гестационна седмица.

Именно прееклампсията е една от основните причини за тежка степен на недоносеност вследствие на преждевременно раждане, както и за смъртността на хиляди родилки всяка година по целия свят. Затова е важно жените, които ще стават майки, да бъдат информирани относно спецификата на прееклампсията и да не пренебрегват първите ѝ симптоми. Да знаят, че ако проследяват редовно състоянието на бременността си и са отговорни към хранителния си режим и начина си на живот, биха могли до голяма степен да предотвратят прееклампсията. Такава е и целта на настоящия Световен ден – чрез фокусиране вниманието на обществеността към това състояние да спомогне за неговата превенция.

Все още не е открито лечение на прееклампсията. Единствено предизвикването на раждане и отстраняването на плацентата подобряват майчината симптоматика, а своевременното настаняване в специализирани болници намалява перинаталната заболеваемост и смъртност с 20%.

Благодарение на проведените до момента проучвания, е създаден ранен скринингов тест, който се провежда в 11-13 гестационна седмица едновременно със скрининга за хромозомни аномалии. Този тест се прави и в България от сертифицирани специалисти по майчино-фетална медицина. Включва измерване на кръвното налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест на хормони, които могат да насочат към прееклампсия преди появата на клиничните симптоми.

Сподели в: