Върни се горе

    На 2.08, четвъртък, във Варна стартира лятната АНТИСПИН кампания. Тя ще продължи до края на август като през целия месец в черноморските курорти мобилни екипи ще предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Екипи ще бъдат разположени и на други места в страната в близост до градски плажове, басейни и молове. Инициативата за изнасянето на мобилни кабинети по туристически обекти е на РЗИ, общини и неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Над 19 000 души са се изследвали досега в летните АНТИСПИН кампании. Целта на инициативата е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.   
    Информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна можете да получите на уеб страницата на „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”: www.aidsprogram.bg.   
   В София всеки вторник и четвъртък до края на месец август от 18.30 до 21.30 ч. на разположение на желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще е мобилен медицински кабинет в близост до заведението „Порк пай” в Борисовата градина. Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на възлови места - площад „Севастопол”, пред Общината и входа на Морската градина. В област Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие - Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър. График за дейността на кабинетите в тези три града може да намерите в приложените файлове. 
    В област Добрич кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик. 
    В област Благоевград мобилни екипи ще бъдат разположени около плажовете и хотелите в с. Добринище, гр. Благоевград, с. Огняново, гр. Сандански, гр. Кюстендил и гр.Дупница. 
    В област Стара Загора медицинските консултации и изследвания ще се извършват при басейни и аквапаркове в гр. Ст.Загора, гр. Казанлък, с. Пряпорец, с. Овощник, с. Ягода и гр. Павел баня.  
    Към 17 юли 2012 г. броят на регистрираните лица с ХИВ у нас  е общо 1 564.  От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 91 лица, от тях 69 мъже и 22 жени.  Близо 70% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София – 48 лица, следват областите Пловдив – 12 лица, Пазарджик – 6 лица и Варна - 5 лица. Данните показват, че 31 % от новоинфектираните са употребяващи интравенозни наркотици, 32% са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже. 
    От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 000 изследвания за ХИВ. От тях 28 383 лица са получили услугата доброволно консултиране и изследване за ХИВ и са научили своя резултат в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) и в мобилните медицински кабинети на неправителствени организации.

Сподели в: