Върни се горе

“Веднага, след като научих за случая с разменените бебета, се срещнах с директора на болницата и разпоредих на Изпълнителнаta агенция “Медицински надзор” и на Столичната РЗИ да извършат проверки. Според мен става въпрос за човешка грешка и небрежност от страна на персонала. Това ще бъде установено в хода на проверките“. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред журналисти в Министерския съвет. Той съобщи, че стартират проверки във всички акушеро-гинекологични структури в страната, като подчерта, че след приключването им ще бъдат взети сериозни мерки.

Здравният министър посочи, че става въпрос за две жени, които са родили през месец септември в един и същи ден, по едно и също време, като гривните на бебетата са били разменени. "Има разминаване при поставянето на бебетата в количките. Номерата на гривните трябва да се проверяват, освен при първия контакт на майката с бебето, и при изписването им от болницата. На няколко етапа от веригата е проявена небрежност", допълни министър Меджидиев.

Той посочи, че сигналът за случая е постъпил късно в Министерството на здравеопазването. "Никой от моя екип не е бил уведомен до този момент. Това бе и забележката ми към директора на лечебното заведение. Той е разбрал за случая преди една седмица. Всеки ще понесе вината си, важно е случаят да бъде с правилен изход, а наша задача е да уточним кой каква грешка е допуснал“, коментира още здравният министър.

Сподели в: