Върни се горе

       На 15-ти август, в деня на Успение Богородично, обществото ни ще отбележи Деня на спасението.  Точно на тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на 15 август в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, срещнали смъртта си при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. Ритуалът по отбелязване Деня на Спасението за пръв път ще е официален, тъй като в края на миналата година  с Решение на МС от декември 2012 г. , 15 август бе обявен за Ден на Спасението. С този документ България стана първата страна в ЕС, която официално отбелязва паметта и делото на своите сънародници, загинали по време на спасителни акции.

      „За нас, медиците е важно да спрем и да помълчим за минута, почитайки  паметта на над 130 лекари и над 15 медицински сестри, на десетки минни, водни, планински спасители, обикновени граждани, обрекли се на смърт, за да живеят други“ - заяви министър Таня Андреева.  Тя подчерта, че на този ден отдаваме признателност и на дарителите, чийто органи са трансплантирани на други хора, почитаме готовността за себераздаване, която, наред с професионализма, е основен двигател в медицинската професия.

       Министър Таня Андреева е изпратила писма до държавните лечебни заведения и Регионалните лекарски колегии с предложение за едноминутно мълчание на 15 август в 12 часа.

 

Сподели в: