Върни се горе

Делегация от Министерството на здравеопазването на Република Косово, водена от заместник-министър Али Бериша, е на двудневно посещение у нас. Те ще се запознаят с опита на България в осъществяването на пилотния проект за амбулаторно лечение на пациенти с туберкулоза. У нас той стартира в края на 2017 г. в 5 пилотни области в страната и ще продължи до март 2019 г. Финансирането се осъществява с подкрепата на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на Проекта е разработването на модел на сътрудничество между лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулозата, изпълнителите на първичната извънболнична медицинска помощ, неправителствените организации и общинските структури при предоставяне на услуги и социална подкрепа на пациентите с туберкулоза.

„Превенцията и контролът на туберкулозата е един от приоритетите на Министерството на здравеопазването. В нашата страна през последните години се наблюдава тенденция за намаляване както на броя на случаите на туберкулоза, така и на заболеваемостта от туберкулоза – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. на 19,9.на 100 000 през 2017 г. Tова ни дава сигурността, че мерките, които сме предприели, са правилните и трябва да ги надграждаме. България изпълнява „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г.“, каза заместник-министър Светлана Йорданова по време на среща с косовския си колега Али Бериша.

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички български граждани, независимо от техния здравноосигурителен статус. Всяка година Министерството на здравеопазването организира централна доставка на диагностикуми и лекарства, които се разпределят за всички болници в страната.

Заместник-министър Йорданова заяви, че България ще предостави целия си опит в областта на превенцията и контрола на туберкулозата на Република Косово. Тя посочи, че експертите на МЗ са натрупали много опит и получават високи оценки от Световната здравна организация за свършеното до момента.

Делегацията от Министерството на здравеопазване на Косово благодари на българските си колеги за готовността да съдействат. Утре те ще посетят области, в които се изпълнява проектът.

Сподели в: