Върни се горе

На 17.06.2009 г. в Изпълнителната агенция по трансплантация   координаторът по донорство от Университетската болница „Проф. д-р Г. Странски” – Плевен  - д-р Г. Димитров подава информация за наличие на потенциален донор. На млада жена, пострадала при автомобилна катастрофа, съгласно изискванията на Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки е поставена диагноза „мозъчна смърт”. В този тежък за семейството момент близките й изразяват съгласие за вземане на органи от нея, с което се дава реален шанс за спасяване на четири човешки живота. Със съдействието на ръководството на МВР е осигурено бързото предвижване от София до Плевен на три специализирани екипа от болниците „Св. Екатерина”, „Александровска” и ВМА. 
С взетите органи са извършени две трансплантации. Тази нощ специалисти в Университетската болница „Св. Екатерина” направиха сърдечна трансплантация на пациент. Успешна чернодробна трансплантация беше извършена и във Военно-медицинска академия. Предстои да бъдат извършени и две бъбречни трансплантации в Урологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”. Така благодарение на успешните усилия на лекарите от четири болници,  четирима наши сънародници ще продължат да живеят.

С органи от жив донор през тази седмица в УМБАЛ „Александровска” предстои да бъде извършена поредна бъбречна трансплантация. 
На 22 и 23 юни със съдействието на швейцарски професори в УМБАЛ „Св. Марина” - Варна  ще бъдат извършени още две бъбречни трансплантации от живи донори. 
Посочените случаи са част от политиката, провеждана от Министерството на здравеопазването за развитието на донорството и трансплантациите. Министерството на здравеопазването осъществява финансова подкрепа на болниците и екипите, които извършват трансплантация на органи.  Действащият у нас Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки и издадените към него наредби отговарят напълно на съвременните изисквания за европейски норми и медицински стандарти. 
По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към днешна дата трансплантация на бъбрек чакат около 850 души,  на  сърце – 37 души, на черен дроб  - 54 души.  Важно условие за развитието на донорските и трансплантационните  дейности  е  разширяване на живото дарителство при бъбречната трансплантация в съответствие с  политиката на ЕС в тази област. Същевременно съществено място има синхронизацията на процедурите и дейностите на  институциите и лечебните заведения, участващи в процеса на трансплантация. Тези процедури  са животоспасяващи за пациентите, подобряват лечението им и в крайна сметка водят до чувствително снижаване на смъртността и инвалидността.

           

 

 

Сподели в: