Върни се горе

Първите 28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени тази вечер в склада на БулБио. „Това е третата по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Тя е аденовирусна. Много е лесна за съхранение и използване“, обясни председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

На журналистически въпрос по отношение на използването на ваксината на Oxford University/AstraZeneca при хора над 55-годишна възраст изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фар. Богдан Кирилов отговори, че все още в целия Европейски съюз има дискусии по тази тема. „В постоянна връзка сме с останалите колеги. През следващата седмица ще има по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането с нея стартира по-рано. Комитетът по ваксинация и имунизации на Великобритания препоръчва ваксината и за лица над 65 г. В следващите дни ще има указания и от наша страна, тъй като искаме да имаме картина от всички държави, където тя се прилага.“

Интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Oxford University/AstraZeneca е между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето следващата седмица на заседание на щаба.

До края на февруари страната ни очаква още четири доставки от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. В понеделник в България ще бъдат доставени 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. В средата на седмицата ще получим и 6 хил. дози от ваксината на Moderna.

Сподели в: