Върни се горе

Заместник-.министър проф. Илко Гетов бе ръководител на българската делегация по време на 67-ата сесия на Комисията по наркотични вещества (КНВ/CND), проведена  във Виена.

В рамките на Общия дебат бяха представени 120 изказвания на държави членки на ООН и международни организации, като общото послание бе, че световният проблем с наркотиците става все по сериозен и за справянето със съществуващите и нововъзникващите предизвикателства е необходимо силно международно сътрудничество и колективни действия, балансиран и всеобхватен подход. Проличаха и фундаменталните различия при очертаване на политиките и подходите за справяне с проблема. Над 60 държави, сред които държави членки на ЕС, Швейцария, САЩ, ОК, Австралия, Канада, Колумбия, Мексико, Еквадор, Бразилия и др. излязоха с общо изявление, прочетено от външния министър на Колумбия, с което отправиха призив за реформа на международната система за контрол на наркотиците, в центъра на която трябва да бъде грижата за хората, тяхното достойнство и правата на човека и подход, основан на доказателствата, със засилено ангажиране на гражданското общество и научните среди. На другия полюс и с контраизявление, подкрепено от 46 държави, застанаха Русия, Китай, Египет, Пакистан, Иран, Индия, ОАЕ, Турция, Азербайджан, Сингапур и др., които подкрепят система, основана на строги наказателни мерки и нулева толерантност към наркозависимите.

За първи път на сесия на Комисията САЩ бяха представени на ниво държавен секретар - Антъни Блинкен, с което отправиха силно послание за алармиращата ситуация, произтичаща от проблема с наркотиците в световен мащаб, и особено от разпространението и употребата на синтетичните наркотици, които бяха определени като най-голямата заплаха на XXI в.

Заместник-министър Гетов взе участие в събитие за членовете на Глобалната коалиция, домакинствано от САЩ. В рамките на сесията заместник-министърът се срещна с представителя на България в Младежкия форум на UNODC, Ивайла Кирилова, ученик в Езиковата гимназия в Стара Загора.

Сподели в: