Върни се горе

Убеден съм, че възможностите, които ще предостави специфичният въздушен транспорт, ще изведат спешната помощ у нас на качествено ново ниво. Смело мога да заявя, че с екипа ми постигнахме много в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да ускорим процеса по осигуряване на равнопоставен достъп до спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух, което се състоя в авиобазата на „Гранична полиция“. На събитието присъства министър-председателят на Република България акад. Николай Денков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, посланикът на Италианската Република н.пр. Джузепина Дзара, представители на производителя Leonardo S.p.A и на Европейската комисия в България, както и други официални гости.

„Това е само началото на спешната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде успешно и след една-две години за нас това ще бъде стандарт, така както е в другите европейски държави“, отбеляза премиерът акад. Денков. Той посочи, че днешният ден е празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти и към европейското качество на живот.

„Създаването на спешна медицинска помощ по въздух е кауза, която трябва да обединява цялото общество“, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и допълни, че следващият хеликоптер се очаква да бъде доставен в средата на годината, а до края на 2024 г. ще пристигне и третата въздушна линейка.

Подробна информация за HEMS
PDF файл, 384,4 KB, качен на 02.02.2024

pdf document
Сподели в: