Върни се горе

„С отпуснатите от правителството до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал, в това число и на професионалистите по здравни грижи. Целта е да  бъде гарантиран равнопоставеният достъп на гражданите до медицинска помощ, а лечебните заведения да осъществяват медицинска дейност в съответствие с потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика.“ Това заяви Кирил Ананиев след заседанието на Министерския съвет, в рамките на което беше прието Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на до 50 млн. лв.

„Хората, които работят в системата на здравеопазването са нашите лечители – тези,  които се грижат за нашето здраве, и за да ги запазим сега и тук, в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество и на всички нас като потенциални техни пациенти“, заяви министър Ананиев.

Той  припомни, че заедно с екипа му са направили задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в лечебните заведения по икономически показатели, който показа наличието на сериозни деформации, в това число и при разпределението на разходите за персонал. „Отпуснатите днес от правителството средства ми дават реална възможност да финализирам работата по методиката за формиране разпределение на разходите за персонал. По този начин, от една страна, ще се повиши ефективността на разходването на средствата в болниците, а от друга страна ще бъде осигурена възможност за увеличаване на работните заплати на медицинския персонал“, посочи здравният министър.

До 15 май министерството ще представи пред асоциацията на професионалистите по здравни грижи и медицинските специалисти, които участваха в протестите, окончателния вариант на методиката. „Това вече ще означава, че имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, останалото вече е въпрос на прилагане от страна на ръководствата на съответните лечебни заведения“, обясни Кирил Ананиев.

От думите му стана ясно, че една от основните причини за днешното решение на Министерския съвет е демографският проблем в страната, както и наличието на региони, в които достъпът до здравеопазване е затруднен заради отдалеченост, високо планинско разположение или трудна достъпност.

Министър Ананиев обърна внимание, че Министерството на здравеопазването си е поставило за цел да създаде необходимите условия, при които да работят медицинските специалисти, както и да подобри организацията по професионалната квалификация и преквалификация на медицинските специалисти, така че тя да отговаря на европейските практики.

Сподели в: