Върни се горе

„Подали сме предложение за увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. в рамките на стартиралата на 2 март бюджетна процедура“. Това съобщи вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев по време на Национална среща с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции.

Целта е да бъдат заделени повече средства за опазване на общественото здраве, тъй като през последните години то е било подценено. „Много по-евтино е да правим профилактика и промоция на здравето, вместо да посягаме към скъпото лечение. За 2017 г. бюджетът на МЗ е бил 458 млн. лева, което е двойно намаление в сравнение с 2008 г., когато е бил 928 млн. лева“, каза министър Семерджиев.

Относно горещата тема с разпространението на морбили в страната, министърът обяви, че то е минимално и контролирано. Няма недостиг на ваксини. Към момента 9 700 дози ваксини са в складовете на МЗ, а 51 433 дози са раздадени в регионалните здравни инспекции. Здравният министър призова директорите на РЗИ да контролират наличностите на ваксини към личните лекари. Идната седмица ще бъдат договорени още 152 000 дози.

"Призоваваме родителите на децата, които по някаква причина не са ги имунизирали, да го направят в близките дни", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов. Опитът от 2009 г., когато епидемията на морбили обхвана 24 000 души, показва, че бързата имунизация дава резултати.

На срещата с директорите на регионалните здравни инспекции бяха обсъдени и дейностите от първия етап по изпълнението на проекта за модернизиране на спешната медицинска помощ в страната на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

Една от целите на срещата е да се даде силен тласък на организацията по изпълнението на проекта и да не се допуска повече забавяне”, обяви зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Служителите на РЗИ имат важна роля за събирането и изготвянето на документи, свързани с определените за спешни центрове терени и помещения. Ключова е и ролята им за координацията с общинските и областните администрации за окомплектоването на документация относно придобиването на вещни права, необходими за реализацията на проекта.

До месец-два този процес от първия етап на проекта трябва да приключи и да се пристъпи към втория етап – проектирането, строителството и модернизацията на сградите – общо 232 обекта“, каза още зам.-министър Гайдов.

Сподели в: