Върни се горе

От 13 до 17 септември 2010 г. в рамките на „Седмицата на отворените врати” всички 28 областни специализирани лечебни заведения на страната ще  извършват безплатни прегледи за туберкулоза. В този период всеки желаещ да се прегледа за заразното заболяване ще попълни анкета за оценка на риска от заразяване с туберкулоза и при необходимост ще бъде приет и консултиран от специалист по белодробни болести.

 

„Седмицата на отворените врати” за безплатни прегледи се организира от Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за трети път през тази година, като част от дейностите на Програмата за активен скрининг за риска от туберкулоза.

Резултатите от последните кампании  отчитат траен интерес към инициативата и свидетелстват за увеличаване на обхвата на дейностите, свързани с превенцията на заболяването в страната. Общо 10 505 души посетиха специализираните лечебни заведения за безплатни прегледи за туберкулоза през март и юни, когато също се проведоха „Седмици на отворените врати”.  Сред тях бяха открити 104 случая на туберкулоза и всички пациенти са насочени за лечение. При 468 души е установено, че са с латентна туберкулоза, и им е назначена профилактика.

През декември 2010 г. в рамките на Програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” отново ще бъдат организирани „Седмица на отворените врати” .

 

По данни на Министерството на здравеопазването, у нас се наблюдава положителна тенденция в контрола над заболяването. През 2009 година са регистрирани общо 2911 пациенти с туберкулоза, което е с 239  души по-малко в сравнение с 2008 година, когато бяха регистрирани 3150 случая на туберкулоза. Заболеваемостта от туберкулоза също е намаляла. През 2009 г. тя е 33.6 на 100 000 население, което е с 4.9 пункта по-малко спрямо 2008 г.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

Сподели в: