Върни се горе

За последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. По тази причина, съгласно плана, който следваме, пристъпваме към реорганизация в здравната система. Това съобщи министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет. За целта е необходим финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв., посочи още здравният министър.

Считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. По това направление месечно ще бъдат осигурявани по 5 млн. лв. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Предвидените средства на месец са около 3 млн. лв. Към тези структури общопрактикуващите лекари ще насочват пациенти за клиничен преглед, тестване за COVID-19, лабораторно изследване на кръв, а по лекарска преценка – и за образно изследване на бял дроб. Всички служители, които ще работят в COVID-зоните, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. на преглед. Граждани, при които е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от  ОПЛ, както и до сега.

За лечебните заведения, които ще осигурят над 50 % от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, по бюджета на министерството тази седмица ще бъдат отпуснати до 50 млн. лв., като средствата ще се разпределят по методика на МЗ. Това се очаква да стане на извънредно заседание на Министерския съвет, съобщи здравният министър. По същата линия ще бъдат осигурени и до 15 млн. лв. за закупуване на бързи антигенни тестове.

На извънредния брифинг здравният министър отново подчерта, че в новоразкритите към големите болници пунктове за тестване – тип фургон или др. – безплатно изследване за COVID-19 могат да получат гражданите със симптоми на инфекциозното заболяване.

През идната седмица предстои министър Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция.

Сподели в: