Върни се горе

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините. Това се предвижда в проекта на Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години на МЗ. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. За съжаление към момента 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст. Затова осигуряването на здравословно хранене е основна задача на МЗ.

За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да ядат по пет пъти на ден, се предвижда в наредбата. Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Във всички тестени и картофени изделия пък трябва да има малко мазнини, сол и захар. Задължително е децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове, а до 7 – по 350. За тази цел подкрепителната закуска преди обяд може да е само от пресни плодове - цели, нарязани, настъргани или като плодова салата. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%. Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3% до 3,6%. Айрянът пък трябва да бъде без сол. Месото трябва да е без видими тлъстини (мазнините да са до 30%), сухожилия и кости, а птичето - без кожа. Каймата трябва да е с до 30% мазнини в сухото вещество.В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини, готварска сол, полифосфатни, ацетатни и други соли. Също така колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично. Напитките също са важни за здравето на малчуганите. Затова те ще трябва да консумират само питейна вода, бутилирани ниско минерализирани натурални води със съдържание на флуор до 1,5 мг/л, изворни и трапезни води. Соковете пък трябва да са 100% натурални, също така ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично. Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят. Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.

 

 

ТАБЛИЦИ

 

Препоръчителни стойности за среднодневен прием на енергия, общ белтък, мазнини и въглехидрати (осреднени стойности за момчета и момичета)

 

Възраст

(години)

Енергия

ккал/ден

Общ Белтък

Мазнини

Въглехидрати

Е%*

г/ден

Е%

г/ден

Е%

г/ден

3 – 5

1570

10 - 15

39 - 59

25 - 35

44 - 61

50 - 65

196 - 255

5 – 7

1770

10 - 15

44 - 66

25 - 35

49 - 69

50 - 65

221 - 288

 

Забележка:

*Е% - процент от общата енергийна стойност на храната.

 

 

Разпределение на енергийното съдържание на храната за отделните хранителни приеми при целодневно хранене

 

Хранителни приеми

Петкратен режим (Е%)

Закуска

20

Сутрешна подкрепителна закуска

5-10

Обяд

30-35

Следобедна подкрепителна закуска

15

Вечеря

25

 

 

 

Препоръчителни среднодневни продуктови набори при целодневно хранене

(нето/бруто тегло, грама/ден)

 

Продукти

Възраст (години)

3 - 5

5 – 7

1. Зърнени храни и картофи

200

220

1.1. Хляб и тестени изделия (нето тегло)

80

80

в т. ч. бял, „Добруджа” (нето тегло)

50

45

в т. ч. пълнозърнест, типов, ръжено-пшеничен, ръжен хляб (нето тегло)

20

25

в т. ч. брашно (за тестени закуски, ястия, десерти и др.) (нето тегло)

10

10

1.2. Ориз (нето тегло)

15

15

1.3. Макаронени изделия (нето тегло)

25

35

1.4. Други зърнени храни (жито, царевица, овесени ядки, закуски на зърнена основа) (нето тегло)

20

20

1.5. Картофи (нето/бруто тегло)

60/75

70/90

2. Зеленчуци и плодове общо (нето тегло)

500

600

2.1. Зеленчуци - общо пресни и консервирани (нето/бруто тегло)

200/220

250/275

2.2. Плодове - общо пресни, сушени, компоти (нето/бруто тегло)

200/230

250/280

2.3. Зеленчукови сокове, сокове от плодове и нектари (нето тегло)

100

100

3. Мляко и млечни продукти

430

430

3.1. Мляко (нето тегло)

400

400

в т. ч. мляко с масленост 3-3,6% (нето тегло)

250

200

в т. ч. мляко с масленост 2% (нето тегло)

150

200

3.2. Сирена, извара, кашкавал (нето тегло)

30

30

4. Храни, богати на белтък

110

125

4.1. Месо, месни продукти общо (нето тегло)

50

55

в т.ч. месо (нето тегло)

45

50

в т.ч. месни продукти - пилешки дроб (нето тегло)

  5

  5

4.2. Риба (нето тегло)

20

25

4.3. Яйца (нето тегло)

20

20

4.4. Бобови храни (боб зрял, леща) (нето тегло)

10

10

4.5. Ядки, семена (нето тегло)

10

15

5. Добавени мазнини (нето тегло)

25

25

в т.ч. млечно масло (нето тегло)

10

10

в т.ч. растителни масла (нето тегло)

15

15

6. Захар, мед и храни с високо съдържание на добавена захар - конфитюри, мармалади, шоколад и др. (нето тегло)

30

30

 

 

 

Сподели в: