Върни се горе

Днес, 18 ноември, е Международният ден без тютюнопушене. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година мотото на инициативата е: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на своите близки, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Световната здравна организация определя тютюна за единствения потребителски продукт, който убива до половината от хората, които го използват по предназначение на производителите. В световен мащаб той убива един човек на всеки четири секунди, което е приблизително 8 милиона души годишно. Един милион от тези смъртни случаи се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим. Употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

В България 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач (Настоящи пушачи – пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

Основната цел на инициативата е пушачите да приемат предизвикателството и да се откажат от пушенето от един ден до месец, или завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази зависимост. Този ден има за цел да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

По случай Международния ден без тютюнопушене - 18 ноември 2021 г., се организират следните събития:

На 25 ноември 2021 г. (четвъртък) от 14:00 ч. ще се проведе уебинар за учители, класни ръководители, педагогически съветници и експерти от РЗИ за представяне на образователна програма за ограничаване на тютюнопушенето сред млади хора. Програмата ще бъде представена от представители на Асоциация „Родители“ и Фондация „Заедно в час“. Повече информация за събитието ще бъде публикувана на интернет страницата на всяка регионална здравна инспекция.

На 30 ноември 2021 г. Министерството на здравеопазването ще обяви на интернет страницата си финалистите в XIII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, който се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи.

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето: 0700 10 323.

 

Сподели в: