Върни се горе

Като една от държавите-основателки на Световната здравна организация и активен участник във всички аспекти на здравното сътрудничество, България винаги е била ангажирана с мисията и целите на Организацията, работейки активно за постигане на общите ни каузи като осигуряването на равноправен достъп до здравни услуги, ваксини и медикаменти, изкореняването на вариола (едра шарка), елиминирането на полиомиелит (детския паралич), борбата с туберкулозата, ХИВ и СПИН, въвеждането на всеобхватни имунизационни програми за борба с ваксинопредотвратимите заболявания, приемането и изпълнението на Международните здравни правила и приемането на национални програми. Това посочва министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в поздравителен адрес до ръководителя на офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски по повод 75-тата годишнина от създаването на Организацията.

Министър Меджидиев отбелязва още, че засилването на международното здравно сътрудничество, с водеща роля на СЗО по отношение на глобалната здравна архитектура, ще спомогне за преодоляване на продължаващите предизвикателства пред здравните системи в световен мащаб. „В тази връзка използвам повода, за да изразя високата си оценка за усилията на Световната здравна организация както на централно, така и на регионално ниво, за укрепване на здравната сигурност и оказване на помощ на най-уязвимите и засегнати от продължаващите кризи лица“, допълва още здравният министър.

Като отговорен партньор на Регионалния офис на СЗО в България, Министерството на здравеопазването подкрепя глобалните инициативи на СЗО за въвеждане здравето във всички политики, като се има предвид, че това ще бъдe от полза не само за здравния сектор, а ще допринесе и за създаване на среда, в която различните сектори работят заедно за здравето на гражданите – добавената стойност от което е развитието на икономика, базирана на благосъстоянието, подчертава министър Меджидиев.

По повод годишнината от създаването на СЗО министрите на здравеопазването и на външните работи д-р Асен Меджидиев и Николай Милков изпратиха поздравителни адреси до генералния директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус и до регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Сподели в: