Върни се горе


Днес Министерският съвет прие промени в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата. Пушенето ще бъде забранено в дворовете на училищата, детските ясли и градините, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето. Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.
С приетите промените се въвеждат и мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца. Напитките ще бъдат забранени за продажба на всички до 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения. Напитките няма да могат да се предлагат още на спортни прояви и обществени мероприятия за ученици. Освен това ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите. Енергийни напитки са безалкохолни с високо съдържание на кофеин (над 150 mg/1), имат стимулиращ ефект и съдържат поне една от изброените съставки: таурин, витамини и други субстанции с хранителен или физиологичен ефект като глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба) и др.
С новия документ се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК), те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести. Причината е, че няма достатъчно детски експертни комисии. С промяната ще се облекчи редът за освидетелстване на децата.

Сподели в: