Върни се горе

С редица дейности Българският младежки Червен кръст отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Заради въведените противоепидемични мерки в страната ежегодната АНТИСПИН кампания се провежда в онлайн среда. Тази година е дадена възможност на младите доброволци в Червения кръст сами да измислят различни инициативи и то в дигитална среда, обясни Петър Цинцарски - експерт "Първа помощ и промоция на здравето" в БМЧК. Интересна е идеята на младежите от Добрич и Силистра. Те ни представят срещата си с хореографа, актьор и певец Иво Димчев, който вече повече от 10 години е диагностициран като ХИВ позитивен.

Изготвени са и плакати с информация за превенция на ХИВ/СПИН, които могат да бъдат видени на страницата на БМЧК-Плевен във Фейсбук. Има още много игри, анкети, демонстрации за правилно използване на предпазните средства, колажи, онлайн лекции – и всичко това направено от младите за връстниците им, казва Петър Цинцарски.

По данни на СЗО близо 38 милиона души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на ново инфектираните през 2019 г.  е 1,9 милиона, а броят на смъртните случаи е 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. У нас през периода 1986 – 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция.

Петър Цинцарски отново припомни, че ХИВ се лекува, може да се живее с инфекцията дълги години, а ХИВ позитивните, които се подлагат на лечение, не представляват опасност нито за околните, нито за партньорите си. Хората, които живеят с ХИВ са като всички нас, въпреки че обществото все още не ги приема, казва Петър Цинцарски. Според него това е резултат от насложени от миналото страхове, които трябва да се преборят с повече информация.

 „Обичай безопасно!“ – съветват от БМЧК.

Сподели в: