Върни се горе

Общественият съвет, сформиран от министъра на здравеопазването, за изграждането на Национална детска болница, проведе среща с представители на Европейската инвестиционна банка – Теодор Радонов,  ръководител на регионалния офис на ЕИБ в България и Борислава Габровска, старши съветник в представителството на ЕИБ за страната.

На срещата присъстваха министър Христо Хинков и изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД Николай Борисов.

Пред членовете на съвета госпожа Габровска подробно обясни какво включва безвъзмездното техническо съдействие, което банката оказва на МЗ и ЗИКДБ по проекта за изграждане на Национална детска болница.

В края на месец декември 2023 г. бе предоставен доклад „Анализ на нуждите от педиатрична болница в София“, изготвен в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси – инициатива на Европейската комисия в партньорство с Европейска инвестиционна банка.

В документа са анализирани демографски, епидемиологични и антропометрични данни и рискови фактори влияещи върху здравето на децата. Изготвена е оценка на предлаганите в страната здравни услуги и концентрацията на лечебни заведения, както и препоръки за интегрирани болнични и амбулаторни услуги за диагностика на деца.

Пред Обществения съвет представителите на Европейската инвестиционна банка обясниха, че предстои да бъде подписано споразумение за изготвянето на още три документа – „Структура, обхват и капацитет на НПБ“, „Функционална програма (техническо задание)“, „Обхват на оборудване и обзавеждане“.

Членовете на Обществения съвет от своя страна обявиха, че вече имат изготвено предложение за структура на бъдещата детска болница и настояха то да бъде използвано като основа при изготвяне на предложението. Освен това те изтъкнаха, че има пропуски и несъответствия в правната рамка, които следва да бъдат анализирани и променени в хода на реализирането на проекта.

„Тези документи нямат задължителен характер. Те ще очертаят рамката, по която ще работим. А вие ще сте част от целия процес“, увери министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Сподели в: