Върни се горе

Днес е Денят на българския лекар. Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровител на българския народ.

Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.

Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава.

Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме.

Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни колеги и близки. Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков,  д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си.

Всички ние

трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го.

Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина.

Благодаря на колегите за всичко, което правят за здравето на своите пациенти.

Бъдете здрави!

Д-р Костадин Ангелов

Сподели в: