Върни се горе

 

ТЮТЮНОПУШЕНЕТО Е ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА БОЛЕСТТА

 

Статистиката в България

 

Новите случаи на рак в страната се увеличават. Това показват последните данните на Националния раков регистър. 34 576 са хората, които са се разболели от злокачествени заболявания у нас през 2008 г., за 2007 г. техният брой е бил 33 582 или с 994 по-малко. Аналогично е състоянието и при смъртните случаи. През 2008 г. жертвите на онкологичните заболявания у нас са 18 000, а през 2007 – 17 720. При жените най-чест е ракът на гърдата (22.8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете – ракът на белия дроб (18.5% от всички злокачествени тумори). Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак при двата пола, съответно.  За 2011-та година прогнозните данни на специалистите показват 37 хиляди нови случаи на рак у нас - 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 4980 с колоректален карцином, 1790 с рак на простата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожа. В резултат на  това се очаква смъртните случаи за тази година да достигнат 16-17 хиляди души.
Заболяемостта от злокачествени тумори у нас е най-висока във възрастовата група над 65 години. Засягане на все по-млади пациенти се наблюдава при рака на белия дроб, на гърдата и на маточната шийка. Злокачествените заболявания в страната не са равномерно разпространени на територията й. При мъжете през 2008 г. най-висока е заболяемостта в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали, а най-ниска – във Видин, Монтана, Габрово и Ловеч. При жените през същата година с най-висока заболяемост са областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново, а с най-ниска –  Кърджали, Пазарджик и Добрич.

 

Разпространение по света

 

Всяка година в света се диагностицират около 12 млн. пациенти със злокачествени тумори, а всеки ден около 20 000 души умират от рак. Очаква се през 2050 г. новозаболелите да са около 27 млн., а починалите – 17.5 млн, ако не се предприемат драстични мерки за ограничаване разпространението на злокачествените заболявания. Основните направления за ограничаване на засягането от рак на населението в света са свързани с профилактиката, своевременната диагностика и комплексното лечение, както и проследяването на болните с онкологични заболявания. По отношение на профилактиката с най-голямо значение са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналия начин на живот, на които се дължат над 60 % от случаите със злокачествени заболявания. В Европа злокачествените заболявания са на второ място по значимост (след сърдечно-съдовите) с около 3 млн. нови случая и 1.7 милиона починали годишно.

 

Тютюнопушенето като рисков фактор

 

Цигарите са сред най-рисковите фактори за образуване на раковите заболявания. Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак в устната кухина, носа и гърлото, ларинкса, трахеята, езофагуса, белия дроб, стомаха, панкреаса, бъбреците и уретера, пикочния мехур, маточната шийка, костния мозък и кръвта. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година по причина рак да има 1,5 милиона умирания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:

- формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;

- бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;          - полониум 210 – радиокативен и много токсичен, води до рак;                                           - винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;                                    - водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим;                                                                                                            - катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;                                                              - амоняк – води до астма;

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори.

 

Ролята на профилактиката

 

Злокачествените тумори са група заболявания, които се характеризират с неконтролиран растеж и разпространение в тялото на клетки, които се различават от нормалните и се наричат ракови клетки. Причина за поява на тези клетки са редица външни (тютюнопушене, химикали, радиация, инфекции) и вътрешни фактори (наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др.). Изброените фактори могат да действат едновременно или последователно в продължение на години преди появата на симптоми на заболяване.

Някои видове рак могат да бъдат избегнати чрез отстраняване на рисковите фактори – тютюнопушене (рак на белия дроб), инфекции (рак на маточната шийка), ултравиолетова радиация (злокачествени тумори на кожа) и др. Други видове рак могат да бъдат успешно излекувани, ако измененията се открият в много ранен стадий (когато все още няма изявени симптоми) при профилактични прегледи или при скрининг – рак на гърдата, на маточната шийка, на дебелото черво и др.

Установено е, че повече от една трета от новите случаи и умирания от рак в световен мащаб могат да бъдат предотвратени чрез намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол, профилактика на затлъстяването, приложение на ваксини, насърчаване на здравословното хранене и повишаване на физическата активност.

Ранното откриване на злокачествените тумори е важно, тъй като лечението на пациентите в начален стадий на заболяването е най-успешно. Приложението на организиран скрининг на здрави хора от рисковите групи на населението е доказало своята ефективност при няколко вида рак – на маточната шийка, на гърдата и на дебелото черво. В държавите с традиции в организирания скрининг се наблюдава значително намаляване на смъртността от тези заболявания.

За пациентите със злокачествени тумори е много важно да се осигури съвременно лечение – хирургично, лекарствено и лъчелечение, редовно диспансерно наблюдение и качествени палиативни грижи.

Въпреки голямата социална значимост на злокачествените заболявания, обединените усилия на специалистите и цялото обществото, могат да доведат до намаляване на заболяемостта и смъртността, както и до увеличаване на преживяемостта при тях.

Сподели в: