Върни се горе

За нова донорска ситуация съобщиха днес от Изпълнителна агенция по трансплантация. Информацията е постъпила от координатора в Университетската болница „Д-р Г.Странски” - гр. Плевен. Донор е 33-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласие за използване на органите за трансплантации. Това е 17-та донорска ситуация у нас от началото на годината.

Специалистите-трансплантолози са извършили анализа на състоянието на органите и на годността им те да бъдат използвани. Следобед в болница „Света Екатерина” предстои извършването на сърдечна трансплантация на един от определените двама потенциални реципиенти. Двата бъбрека ще бъдат трансплантирани в болница „Александровска”. След анализ на имунологична съвместимост, клинично състояние и други медицински показатели ще станат ясни двамата пациенти, на които органите ще бъдат транплантирани.

По отношение на черния дроб на донора, заключението на експертите е, че органът е с висок риск за потенциалния реципиент и е негоден за трансплантация.

Сподели в: