Върни се горе

При третата за годината донорска ситуация се трансплантират сърце, черен дроб и два бъбрека


    Нова донорска ситуациядава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации. Донор е 44-годишна жена, приета по спешност в УМБАЛСМ „Пирогов”, която въпреки усилията на лекарите е изпаднала вчера в мозъчна смърт. След съгласие на нейните близки, екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека.   Направени са изследвания и е преценено, че и четирите органа са годни за трансплантация.
    До този момент вече са извършени две трансплантации - на черен дроб и на сърце. Органите са присадени на реципиенти след направени изследвания и комплексна оценка на състоянието им. 
              
    Сърдечната трансплантация е извършена тази нощ в УСБАЛССЗ „Св. Екатерина". Реципиентът е 58-годишен пациент. 
          
    Чернодробната трансплантация е извършена в УБ „Лозенец". Реципиент е 42-годишен пациент. 
         
    Досегашните данни от следоперативния период сочат, че двете трансплантации са преминали без усложнения. Пациентите са в реанимация и възстановяването им протича нормално. 
         
    Днес в УМБАЛ „Александровска" предстои да бъдат трансплантирани двата бъбрека. Експертна комисия е определила шестима потенциални реципиенти, на които е необходимо да бъдат направени задължителните по алгоритъм имунологични и други изследвания за съвместимост. След получаване на резултатите и преценка на състоянието им, на двама от тях ще бъдат извършени бъбречни трансплантации. 
 
    Това е четвъртата за тази година донорска ситуация. 
    Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близкитена донора за тяхното високохуманно решение, благодарение, на което могат да бъдат спасени четири човешки живота.

Сподели в: