Върни се горе

„Близо един милион лева е предоставило Министерството на здравеопазването на болница УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” за новия акушеро-гинекологичен комплекс“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след откриването му. Той включва клиниката по акушерство и гинекология и клиниката по неонатология към университетската болница в Стара Загора.

Университетската болница е едно от четирите водещи лечебни заведения в Югоизточния регион на страната, като само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

Министърът подчерта, че само преди две години, до края на 2017 г., болницата е била едно от петте лечебни заведения пред фалит със загуба от над 2 млн. лв. За 2018 г. болницата излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%.

„Свършеното тук е доказателство, че за Министерството на здравеопазването майчиното и детското здравеопазване са приоритет. Показателен в това отношение е и фактът, че реализацията на каузата за изграждане на Национална детска многопрофилна болница е в напреднала фаза и до края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство“, коментира още Ананиев. Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година.

В отговор на журналистически въпрос министърът подчерта, че започват интензивни преговори с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху пътеките, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности.

„Одобряването на новата методика за формиране разходите за персонал и изменението на клинични пътеки ще бъдат финализирани по едно и също време, което означава, че ръководствата на болничните заведения ще имат целия инструментариум, за да могат да увеличат индивидуалните работни заплати в рамките на вътрешните си правила“, допълни още министър Кирил Ананиев.

Сподели в: