Върни се горе

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита.

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“.  С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 %.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С, както следва - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и не на последно място, цели се намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Сдружение „ХепАктив“ организират скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 24 юли до 28 юли 2023 г. 

Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ.

По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

- Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

- Имуноензимни тестове за хепатит B и С, които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Информация за инициативите, които ще се провеждат в периода 24-28 юли 2023 г., може да видите на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

 

Списък на пунктове за безплатно доброволно тестване и вземане на кръвна проба в рамките на работното време в периода 24-28 юли 2023 г.:

 1. Отдел Вирусология, Национален център по заразни и паразитни болести; бул. „Ген. Н. Столетов“ 44А, гр. София – приемен кабинет;
 2. РЗИ Благоевград, гр. Благоевград, ул. „Братя Миладинови“ №2;
 3. РЗИ Бургас, гр. Бургас, ул. „Александровска“ № 120; ет.1;
 4. РЗИ Варна, гр. Варна, ул. „Брегалница“, №3, ет.5, ст.501;
 5. РЗИ Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „Никола Габровски“ №23 стая 504;
 6. РЗИ Враца, гр. Враца, ул. „Черни Дрин“ № 2;
 7. РЗИ Габрово, гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” 2;
 8. РЗИ Добрич, гр. Добрич, ул. „Кирил и Методий“ № 57;
 9. РЗИ Кърджали, гр. Кърджали, ул. „Ген. Вл. Стойчев” 2;
 10. РЗИ Кюстендил, гр. Кюстендил, кв. Румяна Войвода, ул.”Тинтява”;
 11. РЗИ Ловеч, гр. Ловеч, ул. „Съйко Съев” 25;
 12. РЗИ Монтана, гр. Монтана, пл. „Жеравица“ 3;
 13.  РЗИ Пазарджик, гр. Пазарджик, ул. „Болнична” 17;
 14. РЗИ Перник, гр. Перник, ул. „Миньор” 15;
 15. РЗИ Плевен, гр. Плевен, ул. „Княз Александър Батенберг І“ №7;
 16. РЗИ Пловдив, гр. Пловдив, ул. „Перущица” №1 Южно крило, ет. І;
 17. РЗИ Разград, гр. Разград, ул. „Кирил и Методий“ 8;
 18. РЗИ Русе, гр. Русе, бул. „Придунавски” № 68;
 19. РЗИ Сливен, гр. Сливен, ул. „П. Яворов” 1;
 20. РЗИ Смолян, гр. Смолян, бул. „България“ 26;
 21. Столична РЗИ, гр. София, ул. „Враня“ 20, ет. 5, ст. 520;
 22. РЗИ – София област, гр. София, ул. „Н. Рилски” 64;
 23. РЗИ Стара Загора, гр. Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10, ет. І, стая 116;
 24. РЗИ Търговище, гр. Търговище ул. „Трети март” 61;
 25. РЗИ Хасково, гр. Хасково, пл. „Общински” № 2;
 26. РЗИ Шумен, гр. Шумен, ул. „Освобождение” 1;
 27. РЗИ Ямбол, гр. Ямбол, бул. „Д. Благоев” 71;
 28. Клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, гр. София, бул. „Aкад. Иван Евстратиев Гешов“ 15 (само за 28 юли 2023 г. от 10 – 12 часа).

За насърчаване на ранна диагностика на хепатит В и С е създаден и Viber канал "Веднъж в живота".

Сподели в: