Върни се горе

         Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 21 ноември 2013 г. с редица прояви срещу тютюневата зависимост, както и с цел мотивация на активните пушачи за отказване от зависимостта. 

        По традиция Денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето –  в името на собственото си здраве, както и в това на близки и приятели. Целта на провежданата във всички области на страната кампания е пушачите да откажат цигарите поне за един ден, като спестените средства могат да се използват в подкрепа на благотворителни и обществени каузи. 

       Цел е и промяна на отношението към тютюнопушенето, и предоставянето на подробна информация относно ефективните методи за отказване от поведенческата и никотинова зависимост вследствие употребата на цигари.

        В столицата акцентът на инициативите по повод Международния ден без тютюнопушене тази година е организираната на 20 ноември т.г. от 14.30 – 16.30 ч. от Столична регионална здравна инспекция, съвместно с Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „Александър Попов” (ПГАВТ), кампания под мотото: „Позволи ни да ти помогнем” - с цел информиране за предстоящия Международен ден без тютюнопушене. Кампанията ще се проведе в сградата на СРЗИ.

           Учениците от ПГАВТ съвместно със своите учители и експерти от СРЗИса изработили информационен материал и клип, които ще разпространят в столицата.
Повече информация за инициативата може да намерите на електронната страница на СРЗИ: http://www.srzi.bg/Pages/News/default.aspx

         В страната инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха още в началото на месец ноември като регионалните здравни инспекции организират следните дейности:
Прояви, насочени към активни пушачи, за популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране и отказване от тютюнопушенето; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат, чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите (попълване на въпросник за активни пушачи).
Организирани са многобройни превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето: фотоконкурси, изложби за колажи, апликации и картини под мотото „Приключения и забавления без цигарен дим”, прожекции на видеостени на филми и  послания, спортни турнири за ученици под мотото „От цигарите се откажи, здравето със спорт си запази!”, презентации, интерактивни обучения, срещи и дискусии на теми „Тютюнопушене. Зависимост. Пасивно тютюнопушене и заблудите на пушача”, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост и др.

         Допълнителна информация по темата може да намерите на електронната страница на всяка регионална здравна инспекция в страната.

         Повече за идеята и историята свързана с Международния ден без тютюнопушене може да прочете тук. 
 

Сподели в: