Върни се горе


Безплатни тестове за ХИВ ще могат да си направят всички желаещи в Деня на Любовта. На 14 февруари мобилни кабинети в София, Пловдив и Стара Загора ще предлагат безплатно и анонимно изследване за ХИВ в рамките на втория етап на Националната АНТИСПИН кампания. През тази година  тя се провежда под мотото «Бъди в час «  и се организира от Министерството на здравеопазването и Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» в партньорство с офиса на Програмата на ООН за СПИН (UNAIDS). В нея участват Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), общини, неправителствени организации и медии.

В София на посетителите на търговските комплекси «Скай Сити» в кв. «Гео Милев» и  «Мол София» на бул. «Стамболийски»  ще  се предлага бърз тест  на ХИВ - статуса. Мобилни кабинети на Асоциация „Здраве и бъдеще“ и на Фондация „Здраве и социално развитие” ще бъдат   на входовете на двата търговски комплекса от 11.00 до 16.00 часа. Доброволци ще раздават информационни материали и презервативи.

От 12.00 ч. до 15.00 в централната градска част на Стара Загора   (кръстовището на бул. “Цар Симеон Велики” и бул. “Руски”) ще бъде разположен мобилен кабинет.  Доброволци от Младежкия общински съвет и Български младежки червен кръст, ще раздават здравно-образователни материали за ХИВ/СПИН и презервативи. От 10.00 ч. до 13.00 ч. сдружение “Свят без граници” ще раздава здравно-информационни материали и превервативи в ромска махала в град Чирпан.

 
В Пловдив до  Централната поща и Информационния център на общината от 11:00-15:00 часа също ще има мобилен медицински кабинет за бърз тест за ХИВ.  В Русе в училища и домове за деца, лишени от родителска грижа, в града. ще бъдат раздавани информационни материали на кампанията. Благоевград, Видин и Плевен също ще отбележат втория етап от Националната АНТИСПИН кампания с  концерти, дискусии, прожекция на тематични филми и училищни конкурси.

 

Националната АНТИСПИН кампания е насочена приоритетно към младите хора като целта  е да бъде популяризирано безплатното и анонимно изследване за ХИВ. Посланията на кампанията се популяризират  със 100 000  «валентинки,  отпечатани със съдействието на  Програмата на ООН за СПИН (UNAIDS).  С помощта на 105 партньорски организации  са раздадени над 172 хиляди презерватива. Те се разпространяват на регионално ниво от местните координационни офиси  по СПИН, РИОКОЗ, както и чрез  неправителствени организации. 

 

Първият етап на Националната АНТИСПИН кампания започна на 1 декември  и обхвана 124 000 млади хора.  От тях 4 765 души са се изследвали за СПИН. Данните показват, че през 2009 г. са открити 171 нови случая  на ХИВ-серопозитивни лица.  53 на сто от  тях са млади хора на възраст 16-29 г., а 3,5 процента- от 16-18 г. От 2004 г. в 156 училища в 14 пилотни общини са въведени часове по здравно образование за превенция на ХИВ и сексуално здраве като свободно избираема подготовка. Обучени 477 учители и педагогически съветници и са обхванати 21756 ученици. С цел увеличаване обхвата на младите хора през 2010 г. започва специална национална кампания, подпомагана от неправителствените организации-партньори на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. От 2007 г. в България е изграден първият международен Y-PEER PETRI - Център-София. Той координира и подпомага международната мрежа на обучители на връстници в 46 страни от 5-те континента. Те подпомагат ефективното обучение на хора от своето поколение за превенция на СПИН. В 19 кабинета в цялата страна за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /КАБКИС/ през 2009 г. са се изследвали  64 428 души като 2/3 от тях са млади хора до 29 г., от тях 16% -  ученици. Дейността на кабинетите е постоянна и на телефон 0 700 1 30 40  всеки може да получи информация за най-близкия за него кабинет. Друго направление в дейностите по Програмата са домовете за деца лишени от родителски грижи. Над 850 деца от 30 домове са включени в групи за здравно и сексуално образование. В партньорство с 10 неправителствени организации в Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен са обхванати 24 719 деца и млади хора в риск.

 

  

 

 

 

 

Сподели в: