Върни се горе

Инициативата ще протече през август и септември в 19 области на страната

 

  За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария,  стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания. Министерство на здравеопазването раздаде над 19 000 бързи тестове за ХИВ на Регионалните здравни иснпекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, за да извършват дейности по безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ по време на кампанията.  

Официалното стартиране на тазгодишната лятна АНТИСПИН инициатива ще се постави на 1-ви август в Община Бургас. Традиционно през месеците август и септември хората посещават черноморски курорти, градски плажове, басейни,  молове, туристически забележителности и заведения на открито. В отговор на това екипи от медицински специалисти ще са на разположение в 19 области на страната, за да предлагат безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с мобилни кабинети (вж. График на мобилните кабинети).   

Над 23 400 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.   

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до края на септември. Регулярна информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна можете да получите на уеб страницата на „Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”: www.aidsprogram.bg   

Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новоинфектираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. И през тази година 87 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 жени.   

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже (36% от новоинфектираните лица) и инжекционно употребяващи наркотици (които представляват 16% от новооткритите случаи с ХИВ през т.г.).   Успоредно с намaляването на лицата, които се инфектират с ХИВ чрез употребата на инжекционни наркотици, намалява и процентът на младите хора под 29 години - под 40%.     

През първите шест месеца на 2013 г. общо 42 551 лица са получили консултиране и изследване за ХИВ и са узнали своя резултат чрез услугите, предоставени от 19-те КАБКИС, мобилните кабинети, неправителствените организации, както от други медицински специалисти, обучени за целта. Също така над 30 000 лица от най-уязвимите групи и над  66 000 деца и млади хора са достигнати с работа на терен, кампанийни дейности и обучение в институции за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.     

Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.     

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в :
 
-       кръвта; 
-       семенната течност; 
-       влагалищния секрет; 
-       майчината кърма.   

Има три начина за предаване на ХИВ:
 - полов – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; 
-  кръвен – при използване на замърсени с кръв инструменти за инжектиране (най-често при инжекционно употребяващите наркотици лица); 
-  от заразена майка на новородено 
- по време на бременност, раждане и кърмене.
   

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
 
- Един постоянен и верен партньор с проверен ХИВ статус.
- Избягване на случайни сексуални контакти.
- Използване на презерватив при всеки сексуален контакт. 
- Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
- Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.   

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
  Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
Сподели в: