Върни се горе

Вчера, 30 януари, в 17:30 часа завърши успешно първият електронен търг – този за онкологични и онкохематологични лекарства, проведен чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България. Интересът беше изключително голям. Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени продукти – бяха 16, а заявки бяха направени от 203 лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация, прогнозната  стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години, е била около 1,280 млрд. лв. „След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК“, коментира Ананиев. След това на ниво лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.

Кирил Ананиев подчерта, че това правителство за първи път създаде и реално проведе електронен търг. В този търг подадоха заявки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие. Здравният министър посочи, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

През месец февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в Република България.

На въпрос относно тримата български граждани, които се намират в град Ухан, министър Ананиев обясни, че се очаква те да пристигнат в Европа утре, като двама от тях ще пристигнат с френски самолет, а третият с германски. „Координацията по пристигането на българските граждани се осъществява от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА“, посочи още здравният министър.

Сподели в: