Върни се горе

Във връзка със Световния ден за борба с вирусните хепатити – 19 май, МЗ планира инициативи за повишаване информираността на населението за необходимостта от превенция и здравна профилактика.      Те са израз на активна грижа за собственото здраве и имат изключително значение за предотвратяването и ранното диагностициране на болестта. Това се потвърждава и от данните за 2009 г., където само при проведения скрининг от Столична РИОКОЗ,  от 370 изследвания за хепатит В 16 са били  положителни за ВХВ. За Хепатит С положителните тестове за  ВХС  са 21 от извършени 362 изследвания.

Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров” в София ще осъществи консултативни прегледи и изследвания за вирусен хепатит В и С. Скринингът ще се извърши съвместно с отдела по Вирусология при Националния център по заразни и паразитни болести.  Всички граждани, които желаят да проверят своя статус, могат да се изследват напълно безплатно.

           Гражданите на Варна също ще могат да се възползват от възможността за  прегледи и консултации във връзка със заболяването. В Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Св. Марина" в морската ни столица, ще бъдат извършени безплатни прегледи на пациенти с хронични хепатити. Консултациите ще води лично ръководителят на клиниката проф. д-р Искрен Коцев.

           На територията на област Монтана е предвиден безплатен скрининг за граждани за хепатит В и С. Той ще се проведе в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев"  в областния град от 08.00 до13.00 ч. на 19.05.2010 г.  

 

           В изпълнение на активната политика за профилактика на заболяванията, близо 120 служители в Министерство на здравеопазването също ще участват в скрининг за Хепатит В и С. Той ще се проведе от 10.00 ч. в сградата на МЗ.

Сподели в: