Върни се горе

„1 млн. лв. отпусна Министерството на здравеопазването на УМБАЛ „Света Марина“ за закупуване и монтажа на високотехнологична апаратура за образни изследвания (SPECT/CT) за нуждите на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение. Със собствен принос участва и болницата. Работата с новата апаратура ще осигури нов спектър от възможности за навременна диагностика на пациенти от цялата страна, което ще подобри превенцията на значителен брой заболявания и ще повиши успеваемостта на тяхното лечение“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на посещението си в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна.  

На по-добри здравни грижи ще могат да разчитат и пациентите на Клиниката по нефрология, на която през миналата година МЗ осигури 100 хил. лв. за закупуване на хемодиализни апарати. Други 246 хил. лв. са предоставени за основен ремонт на лабораторията към отделението по съдебна медицина и за закупуването на най-съвременна апаратура. Също през 2019 г. 177 320 лв. бяха инвестирани в ремонтирането и медицинското обзавеждане на Втора психиатрична клиника.

Освен с отпуснатите през последните две години от Министерството на здравеопазването целеви, така и със собствени средства УМБАЛ „Света Марина“ успя да реновира и преоборудва няколко от ключовите си структури. Една от тях е Клиниката по неврохирургия, в чието обновяване лечебното заведение е вложило собствени средства в размер на 570 хил. лв., стана ясно от думите на здравния министър, който на място се запозна с работата на екипа в клиниката.

„Всички съвместно направени до момента инвестиции ще повишат качеството и ефективността на лечебния процес, а УМБАЛ „Света Марина“ ще продължи да бъде една от най-модерните болници не само в областта, но и в страната“, коментира Ананиев.

Той посочи, че от особено значение е и въвеждането в експлоатация на единствения и най-модерен за страната ни операционен микроскоп, закупен със собствени средства на Медицински университет – Варна. Микроскопът ще бъде на разположение на специализираната очна болница в морската столица. От август миналата година с решение на Общински съвет – Варна управлението на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение“ пое Медицинският университет.

На журналистически въпрос относно Инфекциозна клиника и белодробната болница във Варна здравният министър посочи, че и в двата случая са необходими стратегически решения. Вариант е да се търси европейско финансиране, с което да бъде осигурено изграждането на съвременна инфекциозна болница в града. Успоредно с това трябва да се разсъждава и върху възможността за окомплектоване на медицински и немедицински екип  за нуждите на такъв тип лечебно заведение. Взети са необходимите мерки действащата Инфекциозна клиника да функционира в рамките на утвърдения бюджет, осигурявайки необходимите здравни грижи на населението от региона. По отношение белодробната болница, която е общинска собственост, министър Ананиев коментира, че е запознат с проблемите и от МЗ дори са превеждани авансово средства по реда на Наредбата за субсидиране на лечебните заведения. И за двете лечебни заведения обаче се търсят стратегически решения, беше категоричен Кирил Ананиев.  

 

Сподели в: